Continental završio prvu fazu radova na izgradnji svoje druge ili nove fabrike u Novom Sadu

  0
  • Prva “high-tech” fabrika u Novom Sadu, površine 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora biće završena do septembra sledeće godine
  •  U konačnoj fazi, planirano je da to bude jedna od najvećih Continental-ovih fabrika u svetu
  • Napredni i složeni elektronski proizvodi za auto-industriju biće stvarani u Srbiji

  Kompanija Continental Automotive Serbia, deo svetske  tehnološke kompanije Continental AG, obeležila je danas završetak početne faze radova na izgradnji druge fabrike u Novom Sadu.

  Ova fabrika, smeštena u Kaću pored Novog Sada je druga faza realizacije Continental-ove investicije čija je ukupna vrednost 140 miliona evra.  Radovi na izgradnji su počeli u junu ove godine a planirano je da kompletan objekat bude gotov do septembra sledeće godine. U prvoj fazi ove investicije, u Industrijskoj zoni Novi Sad – Sever 4, Continental je otvorio svoju prvu fabriku u kojoj je već počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju. Nova fabrika koja se sada gradi će biti četiri puta veća nego prva koja je otvorena u martu ove godine. Planirano je da celokupna investicija, uključujući obe fabrike, obezbedi posao za najmanje 500 ljudi. U konačnoj fazi, nova fabrička zgrada imaće više od 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Continental-ovih fabrika u svetu. 

  Frank Rabe, direktor Poslovne jedinice  “Human Machine Interface” u kompaniji Continental AD

  “Gledajući ovo što je do sada urađeno na izgradnji naše nove fabrike, ja sam iskreno zadivljen. Ovo je napredak ne samo za nas kao kompaniju već i za ceo ovaj region. Želim da se zahvalim svima koji su nas podržali da ovo napravimo i koji su doprineli daljem nastavku naše uspešne priče u Srbiji”, rekao je Frank Rabe, direktor Poslovne jedinice  “Human Machine Interface” u kompaniji Continental AG na svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike u Novom Sadu.

  Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia

  “Nakon što smo u našem Istraživačko razvojnom centru već zaposlili 700 specijalista i pre nekoliko meseci otvorili našu prvu fabriku za proizvodnju elektronskih komponenti, već ulazimo u sledeću fazu radova na izgradnji naše nove “high-tech” mega fabrike. Ovo pokazuje da nastavljamo da doprinosimo promeni kompletne strukture srpske ekonomije, u pravcu isporuke inovativnih tehnologija za ceo svet, rasta nivoa izvoza, stvaranja mreže lokalnih dobavljača i podizanjamotivacije stručnih ljudi u Srbiji da grade svoju budućnost ovde.”, izjavio je Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia na svečanosti.

  Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia

  “Uz podršku izuzetnog tima i kolega iz naše internacionalne grupacije, uspeli smo da stavimo Novi Sad, Srbiju na mapu Continental-ovih visoko – tehnoloških proizvodnih lokacija. Naši kupci su već počeli da prepoznaju kapacitete koje imamo i mogu ponosno da kažem da hiljade vozila širom sveta koja se u ovom trenutku voze, imaju instrument table proizvedene ovde u Srbiji.”, rekao je Lućijan Marđineanu, direktor fabrike Continental Automotive Serbia pozdravljajući goste.

  Lućijan Marđineanu, direktor fabrike Continental Automotive Serbia

  Svečanosti povodom završetka prve faze radova na izgradnji druge fabrike kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Tomas Šib, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

  Nova “high-tech” fabrika će biti deo Poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI) kao i prva otvorena u martu ove godine, sa fokusom na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika. Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu kao što su “head up display”, veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer” raste značajno u godinama koje dolaze.

  Investicija u drugu proizvodnu lokaciju je deo već započetog širenja Continental-ovih poslovnih aktivnosti u Novom Sadu i Srbiji. Prva fabrika u Novom Sadu trenutno ima 150 zaposlenih. Kompanija Continental Automotive Serbia je za samo četiri godine postojanja izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji, razvijajući najinovativnije tehnologije za auto-industriju. Continental-ov Istraživačko razvojni centar u Novom Sadu razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju.