Continental otvorio fabriku u Novom Sadu

  0
  Foto: Continental/Promo

  Fabrika kompanije Continental Automotive Serbia, koja je deo tehnološke kompanije Continental AG svečano je otvorena danas u Novom Sadu.

  Continental planira da investira oko 140 miliona evra i da otvori najmanje 500 radnih mesta. Ova fabrika je prva faza realizacije celokupne investicije i nalazi se na 8.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora u Industrijskoj zoni Novi Sad, Sever 4. Postavljanje prve opreme i početak proizvodnje se očekuje u drugom kvartalu ove godine.

  U drugoj fazi, u trećem kvartalu 2021.  godine, Continental Automotive Serbia će započeti izgradnju nove fabričke zgrade. Završetak ove faze je je planiran za treće tromesečje 2022. godine. Predviđeno je da novi objekat ima preko 30.000 kvadratnih metara proizvodnog i kancelarijskog prostora. 

  “Odnos saradnje i podrška koju imamo u Srbiji čine da se osećamo dobrodošli. To nam je mnogo pomoglo najpre pri uspostavljanju, zatim održavanju i sada, daljem širenju našeg poslovanja u regionu. Pored toga, znanje, posvećenost i otvoreni način razmišljanja naših kolega iz Istraživačko razvojnog centra, kojima svedočimo svakodnevno, učvrstili su nas u veri da možemo da očekujemo slično i sa ovim proizvodnim pogonom.”, rekao je Helmut Mači, član Izvršnog borda direktora kompanije Continental AG u svojoj video poruci na otvaranju fabrike.

  “Čvrsto sam uveren da će i ova fabrika postaviti vrlo visoke standarde po pitanju kvaliteta, radnih uslova i zadovoljstva zaposlenih. Drago mi je što će naši mladi obrazovani ljudi imati priliku da diktiraju i kreiraju trendove na svetskom tržištu. Inovativna elektronika, proizvedena ovde, sa znakom “Made in Serbia” biće naš tehnološki doprinos celom čovečanstvu.”, izjavio je Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia na svečanosti. “Već sada znamo da je ovo početak dugog putovanja koje će u privredni život Novog Sada doneti proizvodnju visoko tehnoloških elektronskih proizvoda”, rekao je Lućian Marđineanu, direktor fabrike Continental Automotive Serbia pozdravljajući prisutne.

  Otvaranju fabrike u Novom Sadu prisustvovali su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ambasador Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji Tomas Šib, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministarka privrede Republike Srbije Anđelka Atanasković i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

  Ova fabrika je deo Continental poslovne jedinice Human Machine Interface (HMI) čiji je fokus na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika. Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu kao što su veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit “high performance computer” raste značajno u godinama koje dolaze.

  Ova investicija predstavlja dalje širenje poslovnih aktivnosti kompanije Continental u Novom Sadu i u Srbiji. Trenutno oko 600 inženjera radi na razvoju najinovativnijih tehnologija za auto industriju u Istraživačko razvojnom centru u Novom Sadu. Sa atraktivnim projektima iz oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju, kompanija je za manje od tri godine rada izrasla u jednog od najvećih poslodavaca u inženjerskom sektoru u zemlji. 

  Continental Automotive Srbija trenutno uglavnom razvija rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila za diviziju Vehicle Networking and Information (VNI). To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju za putničke automobile i komercijalna vozila.