Continental Automotive slavi 5 godina uspešnog poslovanja u Srbiji

  0
  • Continental Automotive je dostigao broj od 1000 zaposlenih u Novom Sadu i nastavlja da raste i u istraživačko razvojnom i u proizvodnom segmentu
  • Kupivši dodatno zemljište u novoj industrijskoj zoni u Kaću uz koje sada poseduje ukupno 35 hektara, kompanija razmatra mogućnost daljeg proširenja “high-tech” mega fabrike nastavljajući da bude pouzdan poslovni partner i investitor čak i u teškim vremenima
  • Isporukom inovativnih tehnologija celom svetu, Continental Automotive Serbia, kao deo Continental AG, doprinosi transformaciji svetske auto-industrije i srpske ekonomije

  Kompanija Continental Automotive Serbia, deo vodeće svetske tehnološke kompanije Continental AG obeležila je danas pet godina rada u Novom Sadu nastavljajući da širi svoje poslovanje u Srbiji.

  Continental Automotive Serbia trenutno zapošljava preko 1000 ljudi, uglavnom visoko kvalifikovanih softver, sistem test, mašinskih, elektro i industrijskih inženjera. Od toga, već 800 specijalista radi u Istraživačko razvojnom centru a više od 200 inženjera, tehničara i visoko obučenih operatera je zaposleno u prvoj Continental-ovoj fabrici otvorenoj u Novom Sadu pre godinu dana.

  Continental Automotive Serbia je osnovan 2017. godine i do sada je izrastao u jednog od najvećih poslodavaca u zemlji u inženjerskom sektoru.  Continental-ov R&D Centar u Novom Sadu razvija kompletna rešenja za proizvode za auto-industriju, za putničke automobile i komercijalna vozila kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i napredne aktivne sigurnosne funkcije.

  “Želim da se zahvalim Vladi Republike Srbije, lokalnim institucijama i univerzitetima na podršci i saradnji koju smo imali od samog početka. Continental je bio jedan od prvih poslodavaca iz Zapadne Evrope koji je došao u ovaj region. I nikada se nismo pokajali, ovde smo našli visoko obrazovane, obučene i posvećene softver i mašinske inženjere i druge obučene kadrove. Naši zaposleni su dali ogroman doprinos da Novi Sad postane jedna od najvažnijih Continental-ovih automotiv lokacija u svetu sa atraktivnim i visoko kvalifikovanim poslovima i glavni hub za inženjerski sektor i auto-industriju u Srbiji.  Nastavićemo da rastemo i dalje i da razvijamo naše zaposlene u ovoj regiji”, izjavio je Ismail Dagli, član Continental Automotive borda i direktor Poslovne oblasti “Smart Mobility” na obeležavanju pet godina kompanije u Novom Sadu.

  Ismail Dagli, član Continental Automotive borda i direktor Poslovne oblasti “Smart Mobility”

  Za pet godina rada u Novom Sadu, kompanija je porasla ne samo po broju zaposlenih, već i po obimu poslovnog portfolija.  Doneta je strateška odluka o proširenju investicije i poslovne aktivnosti na proizvodnju i na taj način zaokružen procesni portfolio, od razvoja do proizvodnje naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju. U martu 2021.godine, otvorena je prva fabrika u Novom Sadu, u kojoj je već proizvedeno desetine hiljada instrument tabli koje se nalaze u vozilima širom sveta.

  Kao deo iste investicije, Continental će završiti izgradnju svoje druge fabrike u Novom Sadu u septembru ove godine, koja će biti prva “high-tech” mega fabrika u gradu.  U prvoj fazi, fabrička zgrada će imati preko 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i kancelarijskog prostora i biće jedna od najvećih Continental-ovih fabrika u svetu u kojoj će se proizvoditi veliki inovativni ekrani i vrlo kompleksni kompjuteri za kokpit automobila.  Izgradnja prve mega fabrike u Srbiji premešta proizvodnju na novi nivo. Grupisanje kompetencija omogućava Continental-u da poveća ekonomiju obima, proširi snažan “know-how” za proizvodnju složenih proizvoda kakvi su veliki moderni ekrani i poveća tehnološku sinergiju.

  Istovremeno, Continental širi svoje istraživačko razvojne aktivnosti u okviru četiri poslovne oblasti: Smart Mobility, Architecture and Networking, User Experience i Central Engineering.

  Saša Ćoringa, generalni direktor Continental Automotive Serbia

  “Razvoj Continental Automotive Serbia za ovih prvih pet godina je bio neverovatan. Uspostavili smo jedan od najvećih i najinovativnijih R&D centara u zemlji i izgradili prve “high-tech” fabrike u Novom Sadu, u kome smo sada prisutni na četiri lokacije. Želim da se zahvalim našem velikom timu u Srbiji i našoj centrali i Continental bordu što su delili našu viziju i podržavali nas da idemo dalje. Ovo je samo početak naših planova u Srbiji, najbolje tek dolazi. Nastavljamo da ulažemo i da širimo naše aktivnosti uprkos globalnim teškoćama, stavljajući Srbiju na centralno mesto transformacije celokupne auto-industrije.”, rekao je Saša Ćoringa, generalni direktor Continental Automotive Serbia. “Gradimo neverovatnom brzinom digitalnu mega fabriku za visoko tehnološka rešenja za ekrane za unutrašnjost vozila.  Fabrika ima potencijal da postane najveća Continental-ova automotiv proizvodna lokacija kada je reč o veličini proizvodnog prostora. U tom cilju, nedavno smo završili kupovinu dodatnog zemljišta i proširili našu parcelu na 35 hektara (350.000 kvadratnih metara!). Spremamo se da uđemo u novu fabriku i počnemo pripreme za serijsku proizvodnju koja će krenuti sledeće godine i istovremeno razmatramo mogućnosti za dalja značajna proširenja. Zajedno sa našim brzo rastućim motivisanim i talentovanim timom, uzbuđen sam i radujem se vrlo plodonosnoj budućnosti za nas ovde u Srbiji!” kazao je Edwin van der Kaa, direktor proizvodnje Continental Automotive Serbia.

  Continental Automotive Serbia podržava i promoviše otvorenu i ka zaposlenima usmerenu korporativnu kulturu i stil rada nudeći konkurentne zarade ali i druge benefite kao što su fleksibilno radno vreme, mogućnost rada od kuće, privatno zdravstveno osiguranje, plaćene sportske i rekreativne aktivnosti i doprinosi “work-life” ravnoteži kod zaposlenih.

  Kompanija je uspostavila saradnju sa naznačajnijim tehničkim fakultetima, kao što su Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu i Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin” u Zrenjanjnu. U okviru ove saradnje, a u cilju podrške budućim mladim inženjerima da započnu svoje profesionalne karijere, kompanija je razvila program praksi kroz koji je prošlo više od 200 praktikanata koji su nakon obavljene prakse dobili ugovore o stalnom zaposlenju.

  Kao odgovorna kompanija, koja brine ne samo o svojim zaposlenima, već i o zajednici u kojoj posluje, Continental Automotive Serbia je do sada za društveno odgovorne projekte obezbedila više od 70.000 evra. Donacija istraživačko nastavne laboratorije Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, medicinska oprema Odeljenju hematologije i onkologije Dečije bolnice u Novom Sadu samo su neke od inicijativa kao i brojne aktivnosti u kojima su učestvovali i zaposleni.