Čomić: “Ne znači da će sudstvo zablistati 17. januara, ali promena Ustava je prvi korak”

0
EPA-EFE/Grzegorz Momot

(Beta) – Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je danas u Novom Sadu da je razgovor o predstojećem ustavnom referendumu neophodan, jer svi imaju pravo da znaju šta ih čeka kada Srbija odluči hoće li ili neće prihvatiti promenu Ustava u oblasti pravosuđa.

Na tematskom društvenom dijalogu “Pravosuđe, državna uprava i lokalna samouprava i zaštita ljudskih prava i ravnopravnost polova – ishod referenduma” u Skupštini Vojvodine Ćomić je rekla da je na njima da pravovremeno, valjano i tačno informišu javnost, a da je nakon toga na građanima da odluče kako će glasati.

“Ne znači da će sudstvo zablistati 17. januara, ali ako ne učinimo ovaj prvi korak da sa ustavnim promenama oduzmemo pravo političkim strankama da utiču na pravosuđe, onda znamo da će sve ostati isto”, rekla je Čomić.

Dodala je da ministarstvo želi da svako jasno razume šta donosi odluka Skupštine Srbije da se politika povlači iz pravosuđa i kako to dobro ili loše utiče na zaštitu ljudskih prava, što je “ključni ishod referenduma”.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da sa tim ustavnim promenama neće biti razrešena sva pitanja i sporovi koji su opterećivali prethodne decenije, ali su one bitne jer se Srbija obaveza da primeni pravne tekovine Evropske unije i potpuno razdvoji sudsku, izvršnu i zakonodavnu vlast.

“To su vrednosti kojima se stremi i mislim da na ovaj način stvaramo jedan ambijent u kome činimo dodatni korak ka tom cilju”, rekao je Pastor i pozvao sve građane koji imaju pravo glasa da 16. januara izađu na referendum i donesu odluku u skladu sa svojim ubeđenjem.

Sledeća i poslednja runda društvenog dijaloga o ustavnim promenama biće održana u Kragujevcu, 12. januara.