Colgate laboratorijski testovi pokazuju da paste za zube i tečnosti za ispiranje usta deaktiviraju delovanje virusa za 99,99% koji uzrokuje Kovid-19.

  0

  Laboratorijske studije pokazuju da paste za zube koje sadrže cink ili kositar i tečnosti za ispiranje usta sa cetilpiridinijevim kloridom (CPC) neutraliziraju virus koji uzrokuje Kovid-19 za 99,9%. Studije su deo istraživačkog programa kompanije Colgate koji uključuje kliničke studije među zaraženima u svrhu procene efikasnosti proizvoda za oralnu negu u smanjenju količine virusa u ustima čime se potencijalno usporava transmisija virusa Kovid-19.

  U laboratorijskim studijama, prvima koje uključuju pastu za zube, pastе za zube Colgate Total i Meridol neutraliziraju 99,9% virusa posle dve minute kontakta. Tečnosti za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero bile su slično efikasne posle 30 sekundi. Studije su završene u oktobru i sprovedene su u partnerstvu sa Istraživačkim institutom za javno zdravlje i Regionalnim laboratorijima za biosigurnost Univerziteta Rutgers.

  Rezultati pokazuju da neke paste za zube i tečnosti za ispiranje usta mogu da pomognu u smanjenju širenja virusa SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje Kovid-19, tako da privremeno smanjuju količinu virusa u ustima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, virus se širi preko respiratornih kapljica ili malih čestica koje nastanu kada zaražni kašlje, kiše, peva, priča ili diše.

  Četkanje i ispiranje nisu tretman ili način potpune zaštite od infekcije, ali mogu da pomognu u smanjenju transmisije i usporavanju širenja virusa. Time se dopunjuje korist koju dobijamo od nošenja maski, držanja rastojanja i čestog pranja ruku, kaže Dr. Maria Ryan, glavni klinički stručnjak u kompaniji Colgate. “U ranoj smo fazi naših kliničkih ispitivanja, ali naši preliminarni laboratorijski i klinički rezultati su veoma obećavajući.”

  Dr. David Alland, šef Odeljenja za infektivne bolesti i direktor Centra za odgovor na Kovid-19 i pripremljenost na pandemiju, koji je vodio studije Univerziteta Rutgers zajedno sa kolegama Dr. Pradeep Kumar i Dr. Riccardo Russo, kaže: “Iako još uvek ne znamo doprinos virusa SARS CoV2 koji potiče iz usta u transmisiji bolesti Kovid-19, pljuvačka sigurno može da sadrži količine virusa koje mogu da se uporede sa onima u nosu i grlu. Ovo sugeriše da smanjenje količine virusa u ustima može da pomogne u prevenciji transmisije tokom trajanja delovanja proizvoda za oralnu negu.”

  Istovremeno sa laboratorijskim studijаma, kliničke studije pod sponzorstvom kompanije Colgate koje su uključivale oko 50 hospitalizovanih subjekata obolelih od bolesti Kovid-19 sprovedene su na Institutu Albert Einstein u gradu Sao Paulo u Brazilu. Ova studija pokazala je sposobnost određenih Colgate tečnosti za ispiranje usta da privremeno značajno smanje količinu virusa u ustima. Istraživači planiraju da podele svoja otkrića početkom decembra. Dodatne kliničke istraživačke studije pod sponzorstvom kompanije Colgate o pastama za zube i tečnostima za ispiranje usta u ranim su fazama na Univerzitetu Rutgers, Institutu Einstein i Fakultetu stomatologije Adams Univerziteta Severna Karolina, sa oko 260 obolelih od bolesti Kovid-19 koji učestvuju u ovim studijama.

  Colgate sarađuje sa brojnim istraživačima širom sveta u sprovođenju kliničkog istraživanja o potencijalu proizvoda za oralnu negu u smanjenju količine virusa u ustima kao strategiji smanjenja rizika, rekla je Dr. Ryan. “Mislimo da oralna nega ima ulogu u borbi protiv globalne pandemije zajedno sa preventivnim merama.”

  Kao najbolje pouzdani stomatološki stručnjak u svetu, Colgate je posvećen tome da predvodi u nauci i osigurava da se njegovi proizvodi bave zdravstvenim izazovima i zadovoljavanju potreba potrošača. Za više informacija o efektima oralne higijene na celokupno zdravlje, dodatnim uvidima o maskama za usta i ostalim temama, posetite sledeću internet stranicu www.colgate.com.