COLDPLAY: Orphans / Arabesque

0

Nastao 1996, londonski sastav Coldplay je na početku bio naklonjeniji alternativnom rok zvuku i pripadao je grupi bendova nastalih posle brit pop talasa. Već je tada bilo očigledno da frontmen, tekstopisac, aranžer, pevač i pijanista Chris Martin poseduje talenat koji prevazilazi okvire žanra. Nakon dvadeset dve godine karijere i sedam izuzetnih studijskih izdanja, Chris je stvorio prepoznatljiv zvuk grupe Coldplay učinivši bend svetski priznatim pop fenomenom. Svoje karijere su, na temeljima pesama i izdanja ovog sastava, počinjali Ed Sheeran, Maroon 5 – generacije pop umetnika koji dele emociju i toplodušnost grupe Coldplay.

Nakon tri godine izdavačke pauze, bend je upravo objavio dve nove pesme. “Orphans” poseduje prepoznatljiv stadionski huk koji se postiže horskim pevanjem, dok ga muzički možemo okarakterisati kao posvetu delima Paula Simona. Pesma “Arabesque” bliska je zvuku bendova nastalih na prelazu između glam roka i panka. Svojom virtuoznom solo deonicom obogatio ju je saksofonista i čuveni afrički muzičar Femi Kuti.

Budući album nazvan je “Everyday Life” i inspirisan je svakodnevicom onakvom kakvom je doživljavaju članovi benda pokušavajući sebe da stave u ulogu jedinog posmatrača. “Everyday Life” čine celine nazvane “Sunrise” i “Sunset” i naći će se u prodaji širom sveta 22. novembra.

(Dostupno na: www.mascom.rs)