COLDPLAY: Everyday Life (Sunrise + Sunset)

0

Gledano sa ove distance, grupa Coldplay je svoj uspon ka stadionskom bendu definisala pre nešto više od deset godina sa tada objavljenim albumom „Viva La Vida Or Death And All His Friends”.

Naravno, sve u vezi sa grupom Coldplay u tesnoj je vezi sa stvaralaštvom Chrisa Martina, a sve u vezi sa njegovom muzikom je nekako prirodno. Da je bilo koji drugi autor uradio istu stvar, bio bi prokažen od ljubitelja indi muzike a od one druge strane dočekalo bi ga nerazumevanje i otpor. Lagodni krosover kome je grupa Clodplay pribegla učinio ju je s vremenom toliko velikom da je svojim kvalitetom, upornošću i radom svima — zapušila usta.

Martin je dobro procenio svoje sposobnosti i rado se upuštao u saradnju sa drugim izvođačima, predstavnicima drugih (često manje bliskih) žanrova. Sve te aktivnosti prosto vode ka onome što novi album grupe Coldplay predstavlja u ovom trenutku. Izdanje „Everyday Life” još je razrađenija i razigranija ekspresija grupe Coldplay. Ono što ovaj album čini velikim jeste osećaj slobode, rasterećenosti i nepristajanja na pritiske. Svakodnevica je prepuna jednoobraznosti, klišea, a sopstvenom krivicom postali smo robovi takvog sistema vrednosti. Pesmama sa albuma „Everyday Life” članovi grupe Coldplay nam sugerišu da je ipak lako ustati ujutru i uveče leći a ostati svoj. Ostati čovek.

(Dostupno na: www.mascom.rs)