CNN: Ruskim komandantima izdata naređenja, novi obaveštajni podaci pojačavaju strahove SAD da Rusija sprema napad

0
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

SAD imaju obaveštajne podatke koji ukazuju na to da su ruskim komandantima poslata naređenja u vezi sa napadom na Ukrajinu, kažu dva američka zvaničnika i još jedan izvor blizak američkim obaveštajnim službama, prenosi CNN.

Izvori su upozorili da se naređenja uvek mogu povući ili da bi to mogle da budu dezinformacije s ciljem da zbune i dovedu u zabludu SAD i njene saveznike.

Nekih drugih pokazatelja, kao što su elektronsko ometanje i široko rasprostranjeni sajber napadi, još uvek nisu primećeni, prema nekim izvorima.

CNN podseća da vest iz obaveštajnih krugova dolazi nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden u petak rekao da veruje da je Putin „doneo odluku“ da izvrši invaziju. Ovaj komentar su u nedelju ponovili potpredsednica Kamala Haris i državni sekretar Entoni Blinken.

Prethodne noći na stotine granata eksplodirale su duž linije između ukrajinskih vojnika i separatista koje podržava Rusija, a više hiljada ljudi je evakuisano sa istoka Ukrajine, prenose novinske agencije i dodaju da ruske vojne vežbe u regionu, koje se produžavaju, pojačavaju tenzije. Zapadni lideri nastavljaju da upozoravaju da je Rusija spremna da napadne svog suseda koji je sa tri strane okružen sa oko 150.000 ruskih vojnika.