Dugogoidišnje krhke veze između Kosova i Srbije ponovo su na ivici nakon jednog od najgorih eskalacija u proteklih nekoliko godina, piše CNN.

Okidač za najnoviju rasplamsavanje bilo je ubistvo kosovskog policajca i pucnjava koja je usledila u manastiru prošlog vikenda, ali koreni tenzija sežu još u 1990.te i raspad bivše Jugoslavije.

Bela kuća je upozorila na gomilanje napredne srpske artiljerije, tenkova i mehanizovanih pešadijskih jedinica u blizini granice sa Kosovom što je, kako su ocenili, „bez presedana“ te su pozvali na „hitnu deeskalaciju“.

Istorija etničkih tenzija

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. nakon rata 1998-99 u kojem su kosovski Albanci pokušali da se odvoje od tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, koju su činile Srbija i Crna Gora.

Rat je bio kulminacija decenija etničkih tenzija između albanske i srpske zajednice u regionu.

Tokom rata, NATO je intervenisao da zaštiti albansku većinu na Kosovu.

Više od 20 godina kasnije, krhki mir je očuvan na Kosovu, dok Srbija i dalje ne priznaje nezavisnost Kosova.

Srpska manjina na Kosovu sebe vidi kao deo Srbije i vidi Beograd kao svoju prestonicu, a ne Prištinu.

Većina kosovskih Srba – manje od jedne desetine ukupnog stanovništva – živi u severnim regionima Kosova.

I dalje postoje sporovi oko stepena autonomije manjinskih Srba, a etnička grupa ponekad odgovara nasilnim otporom na poteze Prištine koje smatraju antisrpskim.

Šta je izazvalo poslednje rasplamsavanje?

Sukob između policije i oko 30 teško naoružanih srpskih muškaraca prošle nedelje je izazvan zasedom u kojoj je jedan kosovski policajac ubijen, a drugi povređen.

Tokom pucnjave u selu Banjska na severu Kosova, policija je saopštila da je ubila tri naoružana napadača i uhapsila još jednog. Deo pucnjave dogodio se u blizini srpskog pravoslavnog manastira, kaže policija.

Vlasti su ranije saopštile da su pronašle „logističku opremu, vojna vozila, vojne uniforme, kao i oružje i municiju različitog kalibra“ na stambenoj lokaciji koju su koristili napadači.

Kao i druga sela na severu, Banjska je pretežno srpska.

U objavi na Fejsbuku u nedelju ujutro, kosovski premijer Albin Kurti opisao je pucnjavu u Banjskoj kao „teroristički napad“ koji su izvele, kako je rekao, „srpske kriminalne bande“.

Izbijanje nasilja u nedelju usledilo je nakon nemira u maju u kojima je povređeno desetine mirovnih snaga NATO-a nakon što su ih napali etnički Srbi na severu Kosova.

Nasilje je izbilo nakon što su srpski demonstranti pokušali da spreče novoizabrane etnički albanske gradonačelnike da preuzmu dužnost u gradu Zvečanu na severu, posle spornih izbora u aprilu.

Šta dve strane govore?

Kosovska predsednica Vjosa Osmani uperila je prst u Beograd zbog podsticanja nasilja u nedelju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantuje te navode, tvrdeći da Srbija ne bi imala koristi od nečega što bi ugrozilo njenu poziciju u pregovorima o normalizaciji s Prištinom pod pokroviteljstvom EU, preneo je Rojters.

Vučić je osudio i kosovsku policiju što je jednog od naoružanih napadača ubila u glavu nakon što se predao „sa udaljenosti od jednog metra“, opisujući to kao „pogubljenje“, navodi Rojters.

On je obećao da će istražiti događaje u vezi sa nasiljem, uključujući poreklo oružja zaplenjenog nakon incidenta od strane kosovske policije.

Visoki političar iz redova kosovskih Srba Milan Radoičić priznao je da je učestvovao u pucnjavi, preneo je Rojters.

U pismu koje je Rojtersu poslao njegov advokat, Radoičić, za kojim se traga na Kosovu i koji živi u susednoj Srbiji, navodi da je „lično pripremao logistiku za odbranu srpskog naroda“ te da nije dobio pomoć od srpskih vlasti.

Reakcije sveta?

Bela kuća je upozorila da incident predstavlja pretnju po bezbednost ne samo kosovskog osoblja, već i međunarodnog osoblja, uključujući trupe NATO-a.

„Prema kosovskim vlastima, najmanje 30 ljudi je bilo uključeno u ovaj napad koji je rezultirao smrću policijskog narednika i narednika kosovske policije“, rekao je novinarima u petak koordinator Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi.

„Ovo nije vrsta napada koji se izvodi nasumično, ad hoc ili od strane neke male grupe. Količina i vrste oružja koje je pronađeno predstavljaju pretnju po bezbednost ne samo kosovskog osoblja, već i međunarodnog osoblja, uključujući trupe NATO“.

On je dodao da SAD sada nadgledaju veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom, prenosi Danas.

„Verujemo da je ovo veoma destabilizujući razvoj događaja i da se u suštini dešavao tokom protekle nedelje. I pozivamo Srbiju da te snage povuče sa granice i da doprinese snižavanju tenzija“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su dodatne snage ovlašćene za Kosovo nakon pucnjave, i takođe pozvao na deeskalaciju.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo je da će britanske snage biti raspoređene na Kosovo kao deo mirovne misije NATO-a.

NAjavili su i da će Velika Britanija rasporediti oko 200 vojnika iz 1. bataljona Kraljevskog puka princeze od Velsa „u narednim danima“ da se pridruže britanskom kontingentu od 400 vojnika koji je već u zemlji „kao deo godišnje vežbe“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.