O Mariji Lukić, koja je optužila predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutku za seksualno uznemiravanje, danas piše i CNN, navodeći da u tom srpskom #MeToo slučaju ona vodi bitku sama. Lukić za CNN kaže da će u ovom procesu istrajati do kraja, a ako pravdu ne bude dobila u Srbiji, ići će do Suda za ljudska prava u Strazburu, makar i peške.

Slučaj Marije Lukić za CNN predstavlja nešto što je deo globalnog pokreta #MeToo, koji je ustao protiv seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja, prenosi N1.

U tekstu je navedeno šta je sve preživela, kako je počelo, ali i dokle se do sada stiglo sa ovim slučajem.

Kad je Marija Lukić prvi put srela svog bivšeg šefa – on je zaključao vrata kancelarije i, prema njenim rečima, pipkao je, silom poljubio u usne, navodi se u tekstu objavljenom na portalu ove američke televizijske mreže.

Bilo je to u junu 2015. godine, navodi CNN, dodajući da je ova udata žena, majka dvoje dece, tada došla na razgovor za posao sa „moćnim šefom opštine Brus“, nadajući se da će je njeno obrazovanje i radno iskustvo zaposliti.

„Bila sam besna i rekla sam mu da neću spavati s njim da bih dobila posao. Zamolila sam ga da otključa vrata kako bih mogla da izađem. Rekla sam mu – zaboravite, ne treba mi ovaj posao, ne treba mi ništa“, izjavila je Marija Lukić za CNN.

Navela je da je kasnije dobila ponudu od njega da radi kao sekretarica uz uveravanje, na jednom ozbiljnom i profesionalnom sastanku, da ne želi ništa više od motivisanog i pametnog radnika, a da je pristala s obzirom na to da nije imala posao.

Lukićeva je za CNN rekla da je prikladno ponašanje Jeličića trajalo samo tri sedmice, i da je jednog dana pokušao ponovo da je poljubi, dodirujući je. Iako se zatim izvinio i, prema njenim rečima, rekao da nije mogao da se kontroliše, kao i da se to više neće ponoviti, to je samo bio početak dvogodišnjeg seksualnog uznemiravanja. Tokom tog perioda Milutin Jeličić je poslao 15.000 Whatsapp, Viber i sms poruka, navodi se u tekstu u kom se kaže i da je CNN imao uvid u neke od poruka.

CNN podseća da je Jeličić negirao sve optužbe kao i da je izjavljivao da opozicija koristi slučaj da bi napala predsednika Srbije i Srpsku naprednu stranku i da će pravdu dokazati na sudu.

On i njegov advokat, stoji u tekstu, nisu odgovorili na pitanja koja im je postavio CNN.

Slučaj je uzdrmao konzervativno društvo u Srbiji, gde je zakon o inkriminaciji seksualnog uznemiravanja uveden tek 2017. godine, piše CNN. To je, takođe, kako se dodaje u tekstu, osvetlelo nesrazmernu moć koju imaju lokalni zvaničnici koji drže ključeve onoga što je često jedini izvor zapošljavanja u malim i siromašnim zajednicama kao što su Brus – poslovi u javnim službama, navodi se dalje u tekstu.

CNN je preneo i jednu poruku koju su advokati Marije Lukić dostavili sudu u kojoj stoji izvinjenje što ju je tog dana „malo na silu“ i „protiv njene želje“ poljubio, kao i da to više neće da radi, i da je glupo to da radi jednostrano.

Lukić je za CNN rekla da su ona i njena porodica istrpele konstantne pretnje i uznemiravanja na društvenim mrežama, što je kulminiralo objavljivanjem detalja iz njenog medicinskog kartona.

Kaže da ne zna ko stoji iza toga, ali pretpostavlja da su umešani politički saradnici Milutina Jeličića. „Ako ne budem mogla da dobijem pravdu u ovoj zemlji, a verujem da ću moći zbog svih dokaza koje imam, ići ću pred Evropski sud za ljudska prava u Strazburu. Ako treba i peške“, ističe Lukić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.