Članovi Predsedništva BiH zadovoljni sastankom u Briselu: “Ciljevi – status kandidata do 2021. godine, mini Šengen, manje ilegalnih migranata…”

0
Foto: Profimedia

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine – predsedavajući Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić razgovarali su danas sa potpredsednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU Žozepom Borelom tokom prijema u Briselu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se na sastanku razgovaralo o naporima koje još treba učiniti kako bi ta zemlja došla do statusa kandidata za članstvo u EU.

Kako je rekao, razgovaralo se i o paketu mera u vezi sa migrantima, koji podrazumeva da se “migranti zadrže na granicama, a da se oni koji su već ušli izbace”.

“U tom pogledu usaglašena politika EU biće primenjivana i na zapadnom Balkanu”, rekao je Dodik, prenosi RTS.

On je na konferenciji za novinare rekao i da je dogovoren paket ekonomske podrške koji će doprineti izgradnji infrastrukture i povezivanju glavnih gradova zemalja Zapadnog Balkana.

Govoreći o mini Šengenu, Dodik je istakao da je to priprema regiona za EU i da je taj projekat veoma važan.

“EU je rekla da će ga podržati i da će na samitu 10. novembra taj mini šengen biti tema. Mi ćemo se 9. novembra sastati sa još nekim ljudima. Svi naši sagovornici znaju da je BiH složena država”, rekao je Dodik.

Džaferović: “Status kandidata do 2021. godine…”

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović rekao je novinarima da ima dobre vesti za BiH i da će EU sledeće nedelje objaviti dva izveštaja – jedan koji se tiče proširenja i drugi koji se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu.

On je dodao da su tema sastanaka bili i “mini-Šengen” i migracije i najavio da će šef diplomatije EU Žozep Borel prisustvovati obeležavanju godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

“Kada je u pitanju proširenje Unije, na svim sastancima je rečeno da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da BiH treba da nastavi da radi na ispunjavanju svih obaveza iz tih 14 prioriteta”, rekao je Džaferović.

On je naveo da, ako to bude tako, BiH može da očekuje status kandidata tokom 2021. godine.

Kada je reč o migrantima, kako je naveo, Evropska komisija je pripremila novi plan za rešavanje pitanja migracija o kome se trenutno razgovara unutar EU.

“On će pomoći da se BIH uspešno nosi sa problemom migracija i da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH”, poručio je Džaferović.

Džaferović je naglasio da članovi Predsedništva BiH smatraju da je ovo bila vrlo uspešna poseta Briselu koja, kako je naveo, oslikava perspektivu svega onoga što će se u budućnosti dešavati kada je u pitanju evropski put BiH.

Komšić: Belgijski sistem ne bi prošao u BiH

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je novinarima da princip konstitutivnosti, kakav postoji u Belgiji ne bi mogao da se primeni na BiH.

Dodao da je belgijski sistem proporcijalan i da ne veruje da bi bio prihvaćen u BiH.

Govoreći o sastancima, Komšić je rekao da je zadovoljan, naročito sastankom sa komesarom Varheljiem, sa kojim se do detalja razgovaralo o nekim pitanjima.

“Zadovoljan sam i sastancima i atmosferom”, rekao je on.