CINS: “Značajno veći broj hospitalizovanih i preminulih kovid pacijenata u Srbiji bio nevakcinisan”

0
(Beta/AP Photo/Darko Vojinovic)

Kako Srbija stoji sa vakcinacijom? Uprkos tome što su vakcine protiv korone u Srbiji građanima dostupne od početka godine, oko polovine stanovnika još nije vakcinisano. Epidemiološka situacija u zemlji još uvek je nestabilna. Nedavno su uvedene kovid propusnice kako bi se zaustavilo dalje povećanje broja zaraženih i hospitalizovanih. Tokom rotekla dva meseca, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) istražili su da li je među hospitalizovanim i preminulih od posledica kovida bilo i vakcinisanih, i ako jeste, kojom vakcinom. Informacije je dostavila 21 institucija, od ukupno 79 upitanih.

Dobijeni podaci, kako CINS zaključuje ipak pokazuju da je u Srbiji značajno veći broj hospitalizovanih i umrlih kovid pacijenata bio nevakcinisan.

Među onima koji su, uprkos vakcinaciji, bili na bolničkom lečenju ili su preminuli zbog korone, najviše je onih koji su primili vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm, koja je i najčešće korišćena.

Ustanove koje su vodile ovu vrstu evidencije to su činile na različite načine i u različitim periodima. Neki su imali detaljne podatke, odnosno koje vakcine su primili hospitalizovani i preminuli, dok su drugi dostavili samo procente.

Tako recimo U Beogradu, Klinika za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije od 9. septembra beleži da li su hospitalizovani kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Na taj dan su, na zahtev Ministarstva zdravlja, uradili presek stanja. Tog dana je u Klinici bilo hospitalizovano 89 pacijenata od kojih je većina bila nevakcinisana. Od 9. do 15. septembra primljeno je još oko 50 kovid pacijenata, od kojih je više od polovine bilo vakcinisano, uglavnom Sinofarmom.

Opšta bolnica u Boru našla se početkom septembra u kovid sistemu, a od 9. septembra imaju podatke da li su im pacijenti vakcinisani. Podaci koje su dostavili su šturi, piše CINS, ali pokazuju porast hospitalizovanih, većinom nevakcinisanih pacijenata. Takođe, u prvoj polovini septembra u ovoj bolnici preminula je jedna osoba, ali nije poznato da li je bila vakcinisana.

U Opštoj bolnici Valjevo je od početka godine do 24. oktobra ukupno hospitalizovano preko 2.000 ljudi. Od tog broja je preminulo oko 22 odsto, dok su hospitalizovani i preminuli, u najvećem broju, bili nevakcinisani. S druge strane, Zavodu za javno zdravlje Valjevo od početka godine do početka oktobra prijavljeno je 267 smrtnih ishoda obolelih od korone. Njih 10 odssto je bilo vakcinisano, a 67 odsto nevakcinisano, dok za ostale nije poznat vakcinalni status, naveo je valjevski Zavod.

Zbog korone je na lečenju u Opštoj bolnici Vranje od početka godine do polovine septembra bilo smešteno više od 1.800 ljudi. Većina je bila nevakcinisana, odnosno samo oko 100 osoba je primilo vakcinu protiv virusa i to uglavnom kinesku. U istom periodu od kovida je u bolnici umrlo preko 200 pacijenata. Skoro svi preminuli bili su nevakcinisani.

Ipak, Zavod za javno zdravlje Vranje je dostavio nešto drugačije podatke, piše CINS, a pored tog grada obuhvataju i sve opštine Pčinjskog okruga. Prema njihovoj evidenciji, od početka godine do 24. oktobra u Vranju je od korone preminula 261 osoba, od čega oko 90 odsto nevakcinisanih. Za to vreme je na teritoriji okruga od korone preminula 451 osoba. Nije bilo vakcinisano oko 400.

Među manjim brojem vakcinisanih koji su preminuli u Pčinjskom okrugu, jedna osoba je primila prvu dozu Astrazeneke, jedna je bila vakcinisana Sputnjikom V, dok su dva muškarca kao treću dozu nakon Sinofarma uzeli Fajzer. Ostali su se vakcinisali kineskom vakcinom, uglavnom u periodu od januara do marta 2021. godine.

Iz vranjskog Zavoda ističu i da je najveći broj preminulih vakcinisanih osoba bio stariji od 70 godina i da je reč o osobama sa hroničnim pridruženim bolestima.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Užice, od početka godine do kraja jula, u Zdravstvenom centru Užice – koji obuhvata bolnicu u Užicu, Priboju i Prijepolju, zbog korone je na bolničkom lečenju bilo smešteno nešto manje od 2.300 pacijenata. Od toga skoro 2.000 nije primilo vakcinu protiv kovid-19. Do kraja juna je u bolnicama u Zlatiborskom okrugu od korone preminulo 509 osoba. Gotovo svi su bili nevakcinisani, dok je 15 osoba, prosečne starosti 84 godine, bilo vakcinisano Sinofarmom.

Evidenciju je vodila i Opšta bolnica u Kladovu. Od početka godine do sredine septembra u toj zdravstvenoj ustanovi je zbog korone bilo smešteno nešto manje od 100 kovid pacijenata koji su uglavnom bili nevakcinisani. Za to vreme je usled obolevanja od korone preminulo 34 ljudi, od kojih većina takođe nije primila vakcinu.

U istom periodu je na lečenju zbog korone u Opštoj bolnici Kruševac ležalo 2.002 pacijenta, a iz bolnice objašnjavaju da je najveći broj sa teškom kliničkom slikom bio nevakcinisan.

Prema podacima šabačkog Zavoda za javno zdravlje u toj bolnici je od 18. avgusta do početka oktobra preminuo 51 pacijent. Većina je bila nevakcinisana. Zavod je dostavio podatke i za lozničku bolnicu. U istom periodu je u toj ustanovi preminulo 29 pacijenata, od kojih nije bilo vakcinisano 20. Procentualni podatak je dostavila i sama Opšta bolnica Loznica, ali za duži period. Oni su naveli da je u toku godine, a do 1. septembra, na kovid odeljenjima preminulo 244 ljudi. Kako kažu, među hospitalizovanima je bilo samo 10-20 odsto vakcinisanih pacijenata.

Iz Opšte bolnice Novi Pazar navode da se od početka godine do sredine septembra u toj ustanovi među hospitalizovanima našlo od 85 do 90 odsto nevakcinisanih, piše CINS. Takođe, od početka godine do sredine septembra u Opštoj bolnici Pančevo na bolničkom lečenju bilo je nešto preko 1.400 ljudi obolelih od kovida.

Međutim, podatke o vakcinaciji ovih pacijenata u Pančevu vode tek od marta. Tako je od tada do avgusta među hospitalizovanim 90 odsto bilo nevakcinisano, dok je u septembru u toj bolnici zabeležen skok hospitalizacije vakcinisanih osoba – oko 30 odsto.

„Kod većine pacijenata je prošlo više od šest meseci od druge doze imunizacije“, objašnjavaju iz pančevačke bolnice.

Prema njihovim podacima, od ukupnog broja preminulih oko 2,5 odsto bile su osobe vakcinisane kineskim Sinofarmom i pretežno se radilo o starijim osobama sa komorbiditetima odnosno pridruženim bolestima.

Procentualne podatke ima i Opšta bolnica Požarevac. Tako je od ukupnog broja pacijenata u toj bolnici od početka godine do 15. septembra bilo oko 75 odsto nevakcinisanih osoba, dok je onih koji su primili vakcinu protiv korone bilo oko 25 odsto. Od ukupnog broja preminulih u tom periodu više od 95 odsto njih bilo je nevakcinisano.

Opšta bolnica Dr Radivoj Simonović u Somboru od početka godine prati da li su njihovi kovid pacijenti vakcinisani ili ne. Tako su do sredine septembra zbog korone hospitalizovali nešto više od 800 pacijenata. Usled virusa u toj bolnici je preminulo 207 osoba. I među hospitalizovanima i među preminulima maltene svi su bili nevakcinisani.

Institut za plućne bolesti Vojvodine podatke o vakcinalnom statusu obolelih od korone sistematski prikuplja od 10. marta. Navode da zaključno sa sredinom septembra informacije imaju za skoro 400 pacijenata. Kao i u drugim zdravstvenim ustanovama, uglavnom je reč o nevakcinisanim osobama. U ovu ustanovu su, objašnjavaju iz Instituta, u principu upućivani najteži pacijenti. Preminuli je 96 ljudi, od čega 80 nije primilo vakcinu. Ipak, iako su svi lečeni zbog posledica koronavirusa, osnovni uzrok smrti nije kod svih virus, stoji u odgovoru Instituta. Pacijenti su potencijalno imali ozbiljne komorbiditete i pre infekcije virusom korona, poput dijabetesa, gojaznosti, hroničnih bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti:

„Kod šest (od 80) nevakcinisanih pacijenata, koji su lečeni od kovida, osnovni uzrok smrti nije bila kovida infekcija“, navode iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine, a prenosi CINS.

Podaci iz Opšte bolnice Ćuprija pokazuju da zbog koronavirusa na lečenju češće završavaju i umiru nevakcinisani. Naime, u tu ustanovu je od početka septembra do 25. oktobra zbog virusa bilo smešteno više od 400 pacijenta. Veći deo njih – 269 – bio je nevakcinisan. Nevakcinisani su brojniji i među preminulima u toj zdravstvenoj ustanovi. Od 58 preminulih, 40 nije primilo nijednu vakcinu.

Na klinikama u kojima se leče najmlađi poput Univerzitetske dečje klinike Tiršova, Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije Dr Vukan Čupić i Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine od početka godine do sredine septembra nije bilo vakcinisanih među kovid pacijentima. U istom periodu nije bilo ni smrtnih ishoda zbog virusa, zaključuje se u istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).