“Činjenica je da specijalni predstavnik iz Slovačke. Ja dolazim iz Španije. Pa šta?”: Borel o dijalogu Beograda i Prištine

0
Beta - AP Photo/Francisco Seco

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da je vrlo jasno da je EU za očuvanje postojećih granica i dodao da se neke države članice EU protive bilo kakvom koraku u ovom pravcu.

Govoreći na video-konferenciji sa grupom zapadnoevropskih novinara, Borel je upozorio da budući sporazum Prištine i Beograda mora da bude prihvatljiv za međunarodnu zajednicu, preneo je večeras Radio slobodna Evropa (RSE).

“Oni nemaju slobodne ruke da odluče šta god žele jer će svaki sporazum imati posledice za region. Vi vrlo dobro znate koliko je osetljivo pitanje promene granica. Počnete da menjate granice na jednom mestu, a onda drugi kaže ‘i ja želim da promenim granice'”, rekao je Borel novinarima.

Upitan o angažovanju američke strane u proces pregovora, Borel je rekao da se Brisel ne takmiči sa Vašingtonom ali da postoji samo jedan dijalog Prištine i Beograda a to je, kako smatra, dijalog koji je pokrenula Evropska unija.

“Ako SAD žele da pomognu, to je dobro, jer bi ta pomoć bila korisna. Međutim, nas ne vode propagandističke namere. Mi želimo da obavimo ozbiljan posao i pokrenemo dijalog koji je danas, nažalost, blokiran, iz istog razloga kao i juče, zbog političke nestabilnosti na Kosovu”, rekao je Borel.

On je ocenio neopravdanim nedavne izjave kosovskog predsednika Hašima Tačija oko novoimenovanog specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Borel je upozorio da bez obzira na državljanstvo, radi se o državnim službenicima ili nacionalnim diplomatama koji rade za institucije EU.

Tači je rekao da “treba biti svestan da je ovo (Kosovo) nezavisna i suverena država, ali da su preko puta dvojica pregovarača koji dolaze iz država koje nisu priznale Kosovo (Slovačka i Španija)”. “Lajčak je čak glasao protiv učlanjenja Kosova u Unesko”, rekao je predsednik Kosova.

“Činjenica je da specijalni predstavnik iz Slovačke. Ja dolazim iz Španije. Pa šta”, rekao je Borel dodajući da bi se isto moglo desiti da je na mesto Lajčaka imenovan neko iz država koje priznaju Kosovo, pa bi i Srbija dala sebi za pravo da prigovara zbog imenovanja.

Stoga je Borel poručio političarima da se ne bave takvim stvarima, dodao je RSE.

(Beta)