“Činjenica je da je Zoran Đinđić tražio normalizaciju odnosa sa Kosovom i rešavanje tog pitanja”: Miroslav Lajčak za Nedeljnik o EU, KiM, ratu u Ukrajini…

0
Fotografija: Igor Pavićević

Miroslav Lajčak, bivši ambasador Slovačke u Beogradu, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, bivši šef slovačke diplomatije, bivši predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sadašnji specijalni predstavnik Brisela za ove prostore, pred početak intervjua za Nedeljnik skinuo je sako, a tokom razgovora je pomalo skinuo i diplomatske rukavice. I na tečnom srpskom govorio o evropskoj perspektivi ovih prostora, manjkavostima EU, ratu u Ukrajini, ali i o svojim ambasadorskim danima u Beogradu…

U Beograd ste kao ambasador došli neposredno nakon rušenja režima Slobodana Miloševića. Bili ste tu i u vreme kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Godine 2004, za vreme vašeg mandata, Slovačka je postala i članica Evropske unije. Da li ste tada mogli da zamislite da će Srbija i 18 godina kasnije biti samo zemlja kandidat?

Naravno da ne. Mi smo zatekli taj prvi entuzijazam, vladu Zorana Đinđića. Srbija se tada vraćala na velika vrata u Evropu. Ljudi su bili uvereni da će taj proces trajati kratko i da će Srbija vrlo brzo i radikalno da napreduje prema Evropi.

Da li bi stvari bile drugačije da Đinđić nije ubijen?

Činjenica je da je Zoran Đinđić tražio normalizaciju odnosa sa Kosovom i rešavanje tog pitanja. On je taj koji je aktivno to stavio na dnevni red pregovora sa evropskim i američkim partnerima. On je osećao da to pitanje treba da se reši pre nego što postane kamen o vratu.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. jula

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs