“Čin odgovornosti i ličnog patriotizma”: Patrijarh Porfirije zahvalio Ministarstvu kulture na odlaganju usvajanja Zakona o kulturnom nasleđu…

0
Printscreen/YouTube/RTS

(Beta) – Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije zahvalio je danas ministru kulture i informisanja Maji Gojković na odluci da procedura donošenja Zakona o kulturnom nasleđu bude zaključena kada sa SPC, “najvećim pojedinačnim vlasnikom duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog blaga u Srbiji, bude usaglašen tekst ovog, veoma važnog zakona”.

U pismu upućenom danas Gojković, patrijarh odluku “ne vidi samo kao izraz odgovornosti jednog od najviših predstavnika vlasti u našoj zemlji, nego i kao lični čin intelektualca i patriote”, prenela je Informativna služaba SPC.

Patrijarh srpski je “stava da se radi o gestu koji zaslužuje najveće poštovanje i može da služi za ugled nosiocima različitih funkcija u državi i društvu”.

“SPC će uvažavajući stav Ministarstva u najkraćem roku odrediti predstavnike koji će sa stučnjacima iz Ministarstva učestvovati u brzom dovršetku ovog veoma važnog posla”, poručili su iz SPC.

Prethodno je patrijarh Porfirije uputio Gojković dopis u kome ukazuje da je SPC “najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Republici Srbiji, ali da nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog Zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje”.