Na nivou cele Srpske akademije nauka i umetnosti uskoro bi mogla da se povede šira polemika o izgradnji gondole na Kalemegdanu jer postoji još akademika i stručnjaka koji se protive tom projektu.

Ono što nam najviše smeta je jedna vrsta diletantizma i degradiranja celog grada, uz ignorantski odnos vlasti prema mišljenju struke. Zato sam uveren da će do takve rasprave doći i mislim da je to jedno od pitanja gde bismo mogli biti jednodušni, rekao je za Danas akademik Matija Bećković.

Bećković je za naš list otkrio da je na Odeljenju za jezik i književnost SANU, čiji je član, pre dogovora da i oni podrže stav Odeljenja istorijskih nauka da se projekat gondole vrati u nadležnost stručnjaka, bilo govora o tome da se u okviru cele Akademije povede rasprava o ovome.

„A čim je reč pala, to će i biti“, zaključio je Bećković.

Kritike ideje beogradske vlasti da izgradi gondolu na istorijskom spomeniku Beogradske tvrđave na Kalemegdanu nastavljaju se reakcijom Odeljenja jezika i književnosti SANU protiv ovog projekta, pozivom Stranke slobode i pravde (SSP) da vlast odustane od troška od 626 miliona dinara iz budžeta građana, ali i odgovorom ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović narodnoj poslanici Mariniki Tepić.

Odeljenje jezika i književnosti Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) jednoglasno je podržalo protivljenje njihovih kolega Odeljenja istorijskih nauka SANU o izgradnji gondole na istorijskom spomeniku Beogradske tvrđave na Kalemegdanu.

Književnici SANU podsetili su i na „megalomanski“ projekat Beograda na vodi, zaključujući da smo suočeni sa „sve težim posledicama zahvata koji drastično dovode u pitanje identitet našeg glavnog grada“ i da stoga daju punu podršku zahtevu kolega iz Odeljenja istorijskih nauka – da se sudbina i izgled Beogradske tvrđave i Beograda vrate u nadležnost stručnjaka.

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je „jasno da će vlast morati da odustane“ od izgradnje gondole u Beogradu „nakon odluke Upravnog suda i stava više odeljenja SANU, ali da se postavlja pitanje odgovornosti onih „koju su kršeći zakon pokušali da realizuju taj projekat i koji su izvođaču radova već uplatili 626 miliona dinara“. U saopštenju SSP-a se navodi da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije već uplatilo 360 miliona, a Grad Beograd 266 miliona dinara za izgradnju gondole.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.