“Cilje da vakcina bude dostupna što je pre moguće”: SZO odobrio cepivo Moderne za hitnu upotrebu

0
SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) odobrila je vakcinu protiv kovida-19 kompanije Moderna za hitnu upotrebu, što je peto odobrenje SZO čime će se verovatno ubrzati i nacionalna odobrenja za upotrebu te vakcine.

„Cilj je da se lekovi, vakcine i dijagnostika učine dostupnima što je pre moguće“, objavio je SZO u saopštenju, a prenosi N1.

Pomoćnica glavnog direktora SZO, Mariangela Simao rekla je da je veoma važno da na raspolaganju bude što veći broj odobrenih vakcina kako bi se premostila kašnjenja u isporuci,  uključivo iz Indije.

Indija, koja je najveći proizvođač vakcina na svetu, privremeno je obustavila izvoz zbog nezapamćenog rasplamsavanja epidemije.

Moderna je ove nedelje objavila širenje planova proizvodne mreže kako bi se ojačao kapacitet do tri milijarde doza 2022.

Strateška savetodavna grupa stručnjaka za vakcinisanje SZO još je u januaru preporučila Modernu za sve starosne grupe od 18 godina naviše.

Ta američka vakcina već je odobrena u EU, SAD, Velikoj Britaniji i još nekoliko zemalja, među kojima su Izrael i Singapur.

Vakcina Fajzer/Biontek, takođe mRNA tehnologije kao i Moderna, bilo je prva koja je dobila odobrenje SZO za hitnu upotrebu krajem 2020.

Od tada je SZO na spisak dodao dva seruma AstraZeneke koji se proizvode u Indiji i Južnoj Koreji kao i Džonson i Džonson.

SZO trenutno razmatra odobrenja za kineske vakcine Sinofarma i Sinovak, a odluka se očekuje do kraja sledeće nedelje.