“Čile je rodno mesto neoliberalizma, biće i njegov grob”: Kako Gardijan vidi Gabrijela Borića (ne, nisu spomenuli hrvatsko poreklo)

0
EPA-EFE/Elvis Gonzalez

Pre četiri meseca, treidesetpetogodošnji Gabrijel Borić obesmislio je rezultate svih anketa pobedivši na primarnim izborima iako je jedva ispunjavao starosne granice potrebne za nominaciju.

Uprkos tome, on će 11. marta sledeće godine biti zvanično proglašen najmlađim predsednikom u istoriji Čilea, a do tog uspeha je stigao na impozantan način – sakupivši najviše glasova koje je neki kandidat za predsednika ikada dobio, prenosi Gardijan.

Borić predstavlja silu koja će doneti promene u Čileu. On pripada radikalnoj generaciji studentskih lidera koji su odlučni u nameri da zakopaju nasleđe politike kakvu je vodio diktator Avgusto Pinoče.

“Čile je bio rodno mesto neoliberalizma, pa će stoga biti i njegov grob”, viknuo je Borić sa bine nakon što su stigli prvi rezultati, dok se mogla naslutiti njegova tetovaža na podlaktici usled zavrnutih rukava košulje.

Diktatura generala Pinočea ostavila je veliki trag na istoriju Čilea uvođenjem ekstremnog ekonomskog modela, a čije će uništenje biti prevashodni cilj Borića i ostalih uticajnih studentskih lidera.

“Znam da istorija ne počinje sa nama”, rekao je Borić na bini, te dodao da se “oseća kao naslednik dugog niza onih koji su zahtevali socijalnu pravdu”.

Borić je rođen 1986. godine u gradu Punta Arenas. Koristi svaku priliku da istakne koliko je ponosan na regiju u kojoj je rođen – Magalanes.

On je 2011. godine postao vođa protesta koji su za cilj imali reformu obrazovnog sistema. Studenti iz svih delova zemlje zauzeli su svoje studentske domove za vreme duge i hladne zime, zahtevajući slobodno, kvalitetno i besplatno obrazovanje za sve.

Protesti su završeni uz kompromis, dozvoljavajući određenom broju studenata besplatne studije.

Nekoliko vođa protesta kasnije se uspešno kandidovalo za mesta u Parlamentu ili lokalnim organima vlasti.

Borić još uvek nije diplomirao, iako je u vreme kada su protesti počeli ušao u završnu godinu studija prava. Umesto toga, on je kao nezavisni kandidat uspeo da osvoji dovoljno glasova na parlamentarnim izborima 2013. godine i postane poslanik, iako nije pripadao ni jednoj od dve najveće koalicije u zemlji.

Nakon što je u prvom krugu predsedničkih izbora poražen od strane Hosea Antonija Kasta, koji je inače veliki pobornik politike Avgusta Pinočea, Boric je odlučio da promeni strategiju. Osvojio je naklonost centralno opredeljenih birača – što mu je donelo pobedu i mesto u palati La Moneda.

Za razliku od svojih buntovničkih dana iz prvih borbenih redova, Borić sada deluje prilično ozbiljno, doterano i skromno. Čak je počeo da nosi džempere koji mu prikrivaju tetovažu. Njegova devojka Irina Karamanos mu se pridružila na bini nakon što su prebrojani svi glasovi.

Obećao je da će decentralizovati Čile i da će pokušati da izgradi državu blagostanja, uz povećanje javne potrošnje i veće uklljučivanje žena i urođeničkog stanovništva u donošenje odluka.

Sledeće četiri godine će pokazati da li će uspeti da ukloni zaostavštinu Pinočeovog režima koje još uvek muči čileansko društvo.