Teško je poverovati da Marko Miljković, jedan od optuženika za najmonstruoznija ubistva u Srbiji svih vremena, ima naročito znanje o grčkoj mitologiji, ali je njegov nadimak na „Sky“ aplikaciji – Kratos – najverovatnije nehotice najbolje ukazao na suštinu poslednjih događaja u slučaju Veljka Belivuka i kriminalno-navijačke grupe „Principi“.

Grčka mitologija kaže da je Kratos bio uvek uz Zevsa, izvršavao je njegova naređenja, pa je tako sa svojom sestrom Bijom zarobio Prometeja, oličenje velike čovekoljubivosti i težnje za slobodom.

Miljković se, međutim, predstavljao kao Kratos, najverovatnije po liku iz jedne video-igre za Sony Playstation u kojoj je ovaj lik naoružan sekirom, baš onim oruđem kojim je Miljković, sudeći po optužnici podignutoj prošlog petka, počinio najstrašnija krivična dela, iako se kroz grčku mitologiju o Kratosu može napraviti paralela sa aktuelnim političkim trenutkom u kojem je centralno pitanje: ko je tačno bio Miljkovićev Zevs? Čija je naređenja slušao i ko je njemu i ostalim optuženima godinama pružao političku zaštitu?

Poslednjih dana je zapravo najstrašnija srpska priča o zločinima klana „Belivuk-Miljković“ dobila politički aspekt. Aktuelizovano je pitanje da li su ovi optuženici imali političku zaštitu na osnovu koje su se osetili dovoljno zaštićeno da počine zločine za koje ih sada tužilaštvo sumnjiči. Da su imali podršku dovoljno moćnog pojedinca (ili više njih) iz vladajuće koalicije, zapravo niko više čak i ne osporava, samo je pitanje ko je personalno bio njihov politički kišobran.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 5. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu Veljka Lalića „Zoran Đinđić i nedovršena država“

Komentar(1)

  1. Boki
    5. август 2021. 09:27

    A ne pada nikome u oči da je Miljković izrazitom nizak? "Kratos" je verovatno skraćenica od Kratki ili Kratež, nema tu velike filozofije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.