CIA savetuje kako se obući za Noć veštica: Kostimi za male špijune

0
Foto: Profimedia

Noć veštica iliti “Halloween”, kako ga Amerikanci zovu, proslavlja se noć uoči Svih svetih i obeležava se u večernjim satima 31. oktobra. Zanimljiv savet za prerušavanje stigao je od Američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

Na portalu “Spy Kids” (Deca špijuni) CIA je objavila priručnik za najbolje špijunske kostime 31. oktobra.

“Sa Noći veštica koja predstoji, mislimo da bi bilo dobro vreme da pričamo o našoj ljubavi prema kostimima. Naravno, mi koristimo drugi termin – prerušavanje. I kostim i maske služe da se sakrije nečiji identitet, ali svrha ta dva ne može da bude različitija. Kada pričamo o kostimima, obično je to nešto smešno ili strašno. Prerušavanje, sa druge strane znači skrivanje identiteta. Možda najbitnija razlika između ta dva je da prerušavanje mora biti što je dosadnije moguće”, navodi CIA.

Odelo Džejmsa Bonda CIA zato ocenjuje kao lošu ideju – mislite da tako nećete štrčati?

Ovo su neki od saveta američkih obaveštajaca za male špijune:

Osnove su da promenite kosu, visinu, krađu, način odevanja i godine, jer to je ono što ljudi prvo primete na drugima. Pokušajte da nosite kačket ili kapuljaču da sakrijete svoju kosu. Šminkom dodajte po koju boru. Cipele na platformu dodaće na visini, a slojevita odeća učiniće vas debljim.

Razmišljajte jednostvno: da ste na misiji u drugom kraju sveta, da li biste imali vremena da stavljate šminku ili periku? Verovatno da ne, zato jednostavno dodajte kapu ili naočare.

U preporukama našao se i pas Kaliopi, koji baš i ne prati ove savete, ali voli poslastice. Ipak, zaključeno je na portalu dece špijuna da “ljudski” saveti teško su primenjivi na pse.