U arhivima CIA pronalazimo i jedan opširan izveštaj o “padu Rankovića” iz avgusta 1966. godine. Analitičari su dijagnostikovali da se borba za Titovog naslednika ponovo otvara i što je još važnije, da su se Rankovićevim padom “uskomešala osetljiva nacionalna pitanja”, da je smanjen uticaj bivših partizanskih boraca i da će, ukoliko Tito uskoro umre ili bude u nemogućnosti da vodi zemlju, ta pitanja postati ozbiljan izvor političke nestabilnosti.

Naravno da se u izveštaju američkih obaveštajaca ne može naći previše simpatija za Rankovića – čiju političku poziciju je prethodnu deceniju i po ipak više definisao odnos sa Moskvom (možda je preciznije: odnos Moskve prema njemu).

***

Zapazili su analitičari CIA i da je Tito pažljivo birao Rankovićeve naslednike na različitim pozicijama. Pa je tako novi sekretar partije bio Mijalko Todorović, Milentije Popović ga je zamenio u Izvršnom komitetu partije, a Koča Popović na mestu potpredsednika Jugoslavije. Sve su to uticajni Srbi, kao i Rista Antunović, koji je zamenio Svetislava Ćeću Stefanovića.

*Iz knjige Veljka Miladinovića “Aleksandar Ranković: Srpski mit, jugoslovenska tragedija“ koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 11. juna.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću (poklon uz novi broj od 11. juna), a u narednom broju dobija se i knjiga o Draži Mihailoviću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.