“Četvrtina aktivnih slučajeva je u Šapcu, ali procenat pozitivnosti opada…”

0
Foto: Profimedia

Jedna četvrtina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom je u Šapcu, ali je dobra vest da se procenat pozitivnosti u tom gradu smanjuje i sada iznosi 48 odsto, što je značajno manja cifra ako se uzme u obzir da je dostizala i 70 i 80 procenata.

Direktorka Doma zdravlja u Šapcu doktorka Jasmina Stanković kaže za RTS da su 17. jula imali najveći broj pregledanih pacijenata u kovid ambulanti – čak 281 pacijent je pregledan tokom tog dana.

“Već u subotu i nedelju imali smo pad broja pacijenata koji su se javili na pregled. Dakle, ohrabrujuće vesti – u subotu je bilo 188, a u nedelju 187 pregleda”, navela je Stankovićeva.

Ono što je takođe dobro, dodaje Stankovićeva, je da broj prvih pregleda pada, a raste broj kontrolnih pregleda.

“Znači da smo podigli svest naših sugrađana koliko je važno da se javljaju i na kontrolne preglede, jer pacijent sa lakšom kliničkom slikom nakon pregleda u kovid ambulanti posle nekoliko dana vrlo brzo pređe u srednje tešku i tešku sliku, razvije se pneumonija i zato je jako važno da slušaju savete lekara i da se javljaju na pregled”, istakla je doktorka.

Apelovala je na pacijente da ne uzimaju terapiju na svoju ruku, da ne uzimaju antibiotike dok ne obave pregled u kovid ambulanti gde nakon pregleda lekar procenjuje težinu kliničke slike.

“Pacijent sa lakšom kliničkom slikom dobija siptomatsku vitaminsku terapiju – to je ono što stalno pričamo vitamin C, cink i vitamin D3 i paracetamol za povišenu telesnu temperaturu”, rekla je Stankovićeva.