SME HUB, projekat podrške malim i srednjim preduzećima, najavljuje početak četvrtog ciklusa bespovratnog finansiranja. Cilj programa je da podrži mala i srednja preduzeća koja imaju ambiciju da postanu dobavljači multinacionalnim i velikim domaćim kompanijama, ali i onima koji to već jesu, a žele da dalje razvijaju interne organizacione kapacitete. Namenjen je malim i srednjim preduzećima proizvođačima privatnih robnih marki, komponenti, poluproizvoda, ambalaža i slično u industrijama kao što su FMCG, građevina, auto industrija, drvna i tekstilna industrija, plastičarska, metaloprerađivačka i druge.

SME HUB pruža bespovratna sredstva za transformaciju poslovanja u vrednosti maksimum do 100.000 evra za unapređenje performansi domaćih preduzeća i transformaciji poslovanja kako bi se zadovoljili zahtevi i standardi globanog tržišta i multinacionalnih kompanija. Transformacija poslovanja se odnosi na dobijanje neophodnih sertifikata, licenci, ERP, profesionalizaciju menadžmenta, izgradnju sistema, reorganizaciju firme, upravljanje finansijama, tokovima novca, ljudskim resursima, prodajom, bezbednost i zaštitu na radu, ESG… Priliku da budu deo projketa imaju sve firme koje posluju minimum 3 godine, imaju najmanje 15 zaposlenih, ostvaruju 200 hiljada evra prihoda godišnje i više i da imaju domaći vlasnički kapital najmanje 51 odsto.

Prijavljivanje za ovu fazu traje narednih 90 dana, do juna meseca, kada počinje novi ciklus. Svi zainteresovani mogu da popune formular na sajtu SME HUB u delu „Postani dobavljač“. Preduzeća koja ispunjavaju uslove biće kontaktirane radi daljih koraka uključivanja u projekat, dok će se firme koje trenutno ne ispunjavaju uslove zadržati u bazi, pružajući im priliku za učešće u projektu u budućnosti. 

SME HUB ima budžet, koji je vredan više od 7 miliona švajcarskih franaka, sa namerom da što veći broj domaćih malih i srednjih preduzeća prođe kroz proces poslovne transformacije u narednih pet godina. Zadatak SME HUB-a je i da multinacionalne kompanije poveže sa adekvatnim domaćim dobavljačima i da kroz analizu poslovanja, uz konsultante, finansira i koordinira modernizaciju poslovanja i tako otkloni sve eventualne prepreke za uspostavljanje dalje saradnje. Krajni cilj je da lokalno preduzeće koje je ušlo u projekat postane dobavljač multinacionalnoj kompaniji i na taj način uđe na globalno tržište. SME HUB je produkt javno-privatnog partnerstva Vlade Švajcarske koju predstavlja Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i srpske kompanije ICT Hub i predstavlja važnu sponu u srpskoj privredi i podršci malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.