Četiri stuba održivog razvoja NIS-a: I razvoj biznisa i zaštita životne sredine

0
Fotografije: NIS

U oblasti održivog razvoja NIS se rukovodi globalnim ciljevima Ujedinjenih nacija i svojim poslovanjem doprinosi ostvarenju 12 od 17 ovih ciljeva. Iz NIS-a navode da svaka odgovorna kompanija može da doprinese razvoju zajednice, jer NIS, pored toga što je jedan od pokretača domaće privrede, ulaže i u društveno odgovorne projekte, u ljudske resurse i već godinama sprovodi svoju „zelenu agendu”, pokazujući orijentaciju ka poslovanju po najvišim ekološkim standardima.

Principi održivog razvoja utkani su u sve biznis procese u NIS-u. Stoga je ova kompanija i jedan od pionira izveštavanja o održivom razvoju u Srbiji, a prošle godine je objavila svoj 11. uzastopni, verifikovani izveštaj iz te oblasti. U ovom dokumentu NIS na sveobuhvatan i transparentan način obaveštava javnost o aktivnostima na polju razvoja poslovanja, ulaganja u društveno odgovorne projekte, zaštite životne sredine, zdravlja i bezbednosti na radu, kao i razvoja ljudskih resursa.

Značaj NIS-a za domaću privredu

Nedavno predstavljena studija nezavisne revizorske kuće KPMG o ekonomskom uticaju NIS-a u Republici Srbiji jasno govori o značaju kompanije za domaću ekonomiju. Rezultati istraživanja kažu da je NIS u periodu 2010–2020. godine bio među vodećim domaćim poslodavcima, investitorima i izvoznicima, a prosečan godišnji direktan doprinos kompanije domaćem bruto društvenom proizvodu (BDP) bio je 5,1 odsto. U istom periodu NIS je prosečno godišnje u budžet uplaćivao više od 1,1 milijardu evra ili oko 15,3 odsto ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srbije na godišnjem nivou.

Odgovornost za zaštitu životne sredine

Razvoj biznisa i diverzifikacija poslovanja ne bi bili potpuni da ekologija nije jedan od najvažnijih stubova održivog razvoja NIS-a, koji već duže vreme sprovodi svoju „zelenu agendu” i poslovanje usklađuje sa zaštitom životne sredine. U prilog tome govori činjenica da je od 2009. godine NIS investirao više od 900 miliona evra u ekološke projekte ili u projekte sa izraženom ekološkom komponentom. Jedan od njih je projekat Duboka prerada u Rafineriji nafte Pančevo, čijim je radom omogućen prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjene emisije štetnih gasova, od čega sumpor-dioksida za skoro 99 odsto. Pored toga, NIS od 2013. godine realizuje program kogeneracije. Do sada su na osam lokacija u Srbiji izgrađene male elektrane, u kojima NIS od gasa, koji je zbog lošeg kvaliteta ranije spaljivan na baklji, sada proizvodi toplotnu i električnu energiju, uz značajno smanjenje emisije ugljen-dioksida. Takođe, NIS je kod Elemira pustio u rad Aminsko postrojenje, koje ima važnu ekološku komponentu, jer je u njemu način prerade gasa takav da u potpunosti sprečava dospevanje ugljen-dioksida u atmosferu i, samim tim, doprinosi smanjenju efekta „staklene bašte”.

Ulaganja u razvoj zajednice

Pored razvoja biznisa i ekoloških projekata, NIS je ostvario značajne investicije i u napredak zajednice. Pod korporativnim sloganom „Budućnost na delu”, kompanija podržava brojne obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne i projekte u oblasti sporta, u koje je od 2009. godine uložila više od 4,1 milijardu dinara.

Samo kroz program „Zajednici zajedno”, putem kog kompanija sarađuje sa lokalnim zajednicama širom Srbije, realizovano je više od 1.000 projekata u koje je uloženo 1,4 milijarde dinara, u cilju poboljšanja kvaliteta života građana u 12 partnerskih gradova i opština.

I zaposleni kompanije su se pridružili njenim naporima da zajedničkim snagama okruženje u kojem žive učine boljim i lepšim. NIS je 2018. godine i formalno osnovao Klub volontera, koji danas broji više od 1.600 članova, zaposlenih kompanije. Oni su do sada realizovali 57 akcija u koje je utrošeno više od 5.500 volonterskih sati.

Ljudi na prvom mestu

Uspeh kompanije temelji se na zaposlenima, koje u NIS-u smatraju najvažnijim resursom. NIS je jedan od vodećih domaćih poslodavaca sa oko 11.000 zaposlenih i jasno je da su njihov razvoj i usavršavanje osnov za postizanje dobrih rezultata. To pokazuje činjenica da je samo u prošloj godini, u kompleksnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa, organizovano više od 2.300 obuka za zaposlene, na kojima je učestvovalo više od 3.300 polaznika.

Pored toga, putem programa „Energija znanja”, NIS sarađuje sa naučnim i obrazovnim ustanovama, ulaže u obrazovnu infrastrukturu i stipendira studente. NIS podržava srpske studente u Srbiji i Ruskoj Federaciji i do sada je stipendirano oko 130 studenata, od kojih je više od 50 već zaposleno u kompaniji.

Dodatno, NIS je pokrenuo i program NIS Energy, namenjen mladima koji treba da unesu novu energiju u kompaniju, a da istovremeno dobiju šansu da se razvijaju u jednoj od najvećih energetskih kompanija u regionu.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime