Belgija je jedna od zemalja sa najvećom stopom smrtnosti od koronavirusa u svetu, a nedavno je otkriveno da su i žarište ptičijeg gripa. Ipak, Belgija je sada jedna od prvih zemalja koja oseća pozitivne efekte uvođenja rigoroznih mera.

Dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajić rekao je tokom uključenja u program te televizije, da je Belgija pre tri nedelje bila na prvom mestu po broju novozaraženih u Evropi, dok se zdravstveni sistem bližio ivici kolapsa. Stroge mere koje su uvedene krajem oktobra prilično brzo su dovele do poboljšanja situacije i značajnih rezultata, prema njegovim rečima.

Od 15.000 ili 20.000 novih slučajeva dnevno, koliko je beleženo tada, došlo se do prosečno 5.200, koliko je zabeleženo u prošloj nedelji.

Broj hospitalizovanih je u stalnom padu, a najsporije opada broj pacijenata na intenzivnoj nezi, kao i broj preminulih, što je posledica ranijih visokih brojeva.

Svi restorani i barovi su potpuno zatvoreni već nedeljama, kao i najveći broj prodavnica, pa se procenjuje da bi drugi lokdaun mogao da košta ekonomiju dodatna četiri odsto pada.

Postoji nada da će pojedine trgovine biti otvorene krajem godine ako situacija bude išla u dobrom pravcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.