Četiri osobe preminule u Čačku od kovida, masovni protesti širom sveta, snažan zemljotres pogodio Filipine: Vaš brifing za nedelju

0

PRESEK – U Republici Srbiji je do 15 časova 1. avgusta registrovano ukupno 25.882 slučajeva koronavirusa.

Od poslednjeg preseka testirano je 9.109 pacijenata, od čega je njih 330 bilo pozitivno.

Na respiratoru je 159 pacijenata.

Potvrđeno je da je od poslednjeg preseka preminulo još devet osoba zaraženih koronavirusom.

U Srbiji je trenutno 4.256 hospitalizovanih.

ČETIRI OSOBE U ČAČKU PREMINULE OD KOVIDA – Još dva pacijenta kovid odeljenja čačanske bolnice preminula su u subotu, saopšteno je iz te ustanove.

Preminula su dva muškarca iz Čačka od 72 i od 65 godina, a kako je navedeno obojica su imali tešku kliničku sliku i prateća hronična oboljenja.

Oni su četvrte žrtve korona virusa u čačanskoj bolnici u poslednja 24 sata.

BOLNICA U NOVOM PAZARU PRELAZI U “NEKOVID” – Кoordnator opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek kaže da je epidemiloška situacija u tom gradu znatno bolja u odnosu na prethodni period i naveo da procenat pozitivnih u poslednja dva dana iznosi oko pet odsto.

Ipak, ističe, ne treba verovati ovom virusu i nema opuštanja.

On je rekao da bolnica polako prelazi u nekovid bolnicu i da vojska radi dezinfekciju.

“Još je rano da celu bolnicu prebacimo u nekovid, ići ćemo postepeno i veoma obazrivo”, rekao je Đerlek.

DR KON: MENJA SE VLADA, ŠTO NE BI I KRIZNI ŠTAB – Kon je rekao da su sve vakcine još uvek u fazi ispitivanja i da se o vakcini može govoriti tek kada neka od njih uđe “u treću fazu”.

O tome kako će izgledati nova školska godina odlučivaće, kazao je, medicinski deo kriznog štaba i Vlada.

“I vlada se menja pa će možda i krizni štab da se menja, to bi bilo očekivano”, rekao je Kon.

On smatra da bi za mlađi uzrast učenika bilo bitno prisustvo u školi, naročito za prvi i drugi razred, a da stariji učenici mogu da kombinuju onlajn nastavu i odlazak u školu, ali da će se o tome tek raspravljati.

VESLI KLARK: OPTUŽNICE PROTIV TAČIJA I VESELJIJA OMETAJU NAPREDAK KOSOVA – Bivši vrhovni komandant oružanih snaga NATO-a general Vesli Кlark izjavio je da nikada nisu prestali pokušaji postavljanja prepreka napretku Кosova, prenosi RTS pisanje “Gazeta Ekspresa”.

“Predlog optužnice protiv predsednika Кosova Hašima Tačija, nastavak je aktivnosti na ometanju napretka Кosova,” ocenio je Кlark za RTК.

Prema njegovim rečima, pritisci i pokušaji potcenjivanja Кosova, nikada nisu prestali.

PROTESTI U JERUSALIMU – Više hiljada demonstranata okupilo se sinoć ispred rezidencije premijera Izraela Benjamina Netanjahua u Jerusalimu, zahtevajući da podnese ostavku, a protesta je bilo i u Tel Avivu i ispred njegove kuće u primorskom gradu Cezareji.

Bili su to jedni od najvećih protesta u proteklim nedeljama, navodi Asošiejted pres, a izraelski mediji javljaju da se u Jerusalimu okupilo da demonstrira preko 10.000 ljudi.

Hiljade Izraelaca izlazi na ulice nekoliko puta nedeljno tokom ovog leta pozivajući na ostavku dugogodišnjeg lidera jer mu se sudi za korupciju i u znak protesta zbog njegovog odnosa prema krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa.

I U BERLINU – Na hiljade demonstranata okupilo se u Berlinu kako bi iskazali protest protiv mera uvedenih u cilju borbe protiv pandemije.

Demonstranti tvrde da te mere krše njihova građanska prava i slobode.

Policija procenjuje da je na protestima bilo oko 15.000 ljudi koji ne podržavaju mere vlade protiv širenja korona virusa. Među demonstantima bio je i manji broj ultradesničara koji su nosili zastavu imperijalističke Nemačke, prenosi agencija Rojters.

“Misli svojom glavom, nemoj da nosiš masku”, bila je jedna od glavnih poruka.

ČAK I U RUSIJI – Hiljade stanovnika ruskog grada Habarovska su ponovo protestovale zbog hapšenja popularnog regionalnog guvernera Sergeja Furgala, nastavljajući tronedeljni talas demonstracija, koji predstavlja izazov za Kremlj.

Furgal, smenjeni guverner dalekoistočnog regiona Habarovsk, uhapšen je 9. jula i prebačen u Moskvu, gde mu je određen dvomesečni pritvor, pod optužbom za umešanost u ubistva nekoliko biznismena 2004. i 2005. godine, pre no što je ušao u politiku. Furgal, u to vreme preduzetnik koji je uvozio raznu robu, negira optužbe.

Hapšenje Furgala, koji je stekao reputaciju “narodnog guvernera”, podstaklo je masovne proteste u Habarovsku. Demonstracije, na kojima je bilo i nekoliko desetina hiljada ljudi, mnogi tumače kao direktno suprotstavljanje Kremlju.

ZEMLJOTRES POGODIO FILIPINE – Zemljotres jačine 6,4 stepena Rihterove skale pogodio je drugo najveće filipinsko ostrvo Minandano, a za sada nema podataka o eventualim žrtvama i materijalnoj šteti, preneo je Rojters.

Filipinski Institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da se mogu očekivati štete na objektima, kao i dodatna pomeranja tla, ali da nema opasnosti od formiranja cunamija, jer je epicenatar potresa bio nedaleko od obale.

U saopštenju se navodi da se zemljotres najviše osetio u pokrajini Sarangani, a sa nešto manjim intenzitetom u pokrajini Južni Kotabato, u kojima živi oko 1,2 miliona ljudi.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: