(Beta-AP) – Četiri ministra u Vladi Zimbabvea umrla su od korona virusa, a tri u poslednje dve nedelje, što ukazuje na naglo širenje zaraze u toj južnoafričkoj zemlji.

Uz tri ministra, nedavno je umrlo još nekoliko poznatih političara i javnih ličnosti.

Opozicija optužuje vlast da koristi pandemiju kao oružje tako što njene poslanike i druge kritičare hapsi i drži u prepunim zatvorima gde se infekcija lako prenosi.

Kritičari optužuju vladu i da zanemaruje javne bolnice, gde mnogi zaraženi korona virusom ne mogu da dobiju kiseonik koji im je potreban da prežive.

Mnogi pripadnici elite leče se na skupim privatnim klinikama ili u inostranstvu.

Predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva rekao je da vlada još razmatra koju vakcinu da kupi.

Zimbabve je, kao i mnoge druge afričke zemlje, u početku imao malo registrovanih infekcija, ali je nedavno došlo do skoka broja zaraženih.

Mnogi strahuju da je novi soj korona virusa, koji se znatno brže širi, ušao u zemlju kada su se desetine hiljada njenih gradjana vratili kući za praznike iz Južne Afrike, gde žive i rade.

Zimbabve, zemlja s 15 miliona stanovnika, do sada je prijavila 31.000 registrovanih infekcija i 974 smrtna ishoda od korona virusa, dok je početkom decembra imala oko 10.000 zaraženih.

Mnogi ljudi se ne testiraju i ne idu u bolnice kada im nije dobro, navodi udruženje lekara i dodaje da u nekim danima gotovo polovina smrtnih ishoda bude van bolnica.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari „vrsnog pedagoga“ Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.