Cetinjski manastir je upisan kao svojina Mitropolije: “Ispravljena kompjuterska greška kada je unesen pojam korišćenje…”

0
Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

 (Beta) – Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore upisala je Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), potvrdjeno je danas medijima iz uprave.

“Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske”, kazao je Televiziji Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Djurišić, uz ocenu da je tako “ispravljena greška” iz 1996. godine.

Po njegovim rečima, rešenjem iz 1996, Cetinjski manastir je bio svojina Mitropolije, ali je “kompjuterskom greškom” u bazu podataka, umesto prava na svojinu, unesen pojam korišćenje.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prestonice Cetinje.

Vlada Crne Gore 13. septembra, bez održavanja sednice, odlučila je da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upiše na državu Crnu Goru, a ne na Prestonicu Cetinje, kao što je to od 1996. bio slučaj.

Skupština Prestonice Cetinje je ranije protestvovala povodom ovakve odluke Vlade i podržala gradjansku inicijativu kojom se traži da se Cetinjski manastir “ravnopravno ustupi” svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, odnosno i sveštenstvu i vernicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).