“Čestitam Bajdenu na pobedi i pozivam na obnavljanje saradnje između EU i SAD…”

0
Foto: Profimedia

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen čestitala je Džozefu Bajdenu na izboru za predsednika SAD i pozvala ga na obnavljanje saradnje i liderstvo u oblasti globalnih izazova i prilika.

”EU i SAD su prijatelji i saveznici. Naši građani dele najdublje veze. Zato je izbor predsednika SAD važan trenutak i sa ove strane Atlantika. Sada je jasno da je 46. izabrani predsednik Džo Bajden. Čestitam njemu i potpredsednici Kamali Haris na pobedi”, poručila je Lajen u video poruci.

Fon der Lajen napominje da su SAD i EU izgradili ”prijateljstvo bez presedana” zasnovano na zajedničkoj istoriji i zajedničkim vrednostima demokratije, slobode, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava, socijalne pravde i otvorene ekonomije.

”Naše partnerstvo je decenijama podržavalo zakone međunarodnog prava i ostaje stub stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta sa obe strane Atlantika. Svet nastavlja da se menja, a naše obnovljeno partnerstvo biće ključno”, poručila je Fon der Lajen, prenosi RTCG.

Ona je ukazala na očekivanja da će zajedno sa novim američkim predednikom raditi na rešavanju globalnih izazova kao što su pandemija korona virusa i njene posledice, klimatske promene, digitalizacija, globalna bezbednosti i reforma multilateralnog sistema.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500