“Čestitajte Bajdenu u moje ime, ja to ne smem javno…”: Demokratski senator tvrdi da mu republikanci privatno šalju potpuno drugačije poruke

0
Beta/AP

Američki senator iz Delavera Kris Kuns, inače demokrata, ispričao je danas kako su ga neke kolege iz Republikanske partije zamolile da prenese privatne čestitke Džou Bajdenu na izbornoj pobedi pošto oni to ne mogu javno da urade.

Pošto je aktuelni predsednik i kandidat republikanaca Donald Tramp odbio da priizna Bajdenovu pobedu i najavio da će sudskim putem osporiti rezultate izbora, reoublikanci se uglavnom uzdržavaju da Bajdena nazivaju “izabranim predsednikom”, kakav je inače običaj.

Nekoliko visokih republikanskih zvaničnika, prema CNN-u, uključujući i njihovog lidera u Senatu Miča Mekonela, istaklo je da Tramp ima pravo da potraži pravdu na sudu.

Kuns je rekao za CNN: “Čestitam, molim te premesi moje najbolje želje iazbranom predsedniku, ali ja to još ne mogu javno da kažem”.

On nije želeo da navede nijedno ime iz Republikanske partije, ali tvrdi da mu to govore iza scene.

“Čini mi se da je moj zadatak da ih u privatnim razgovorima navedem da urade pravu stvar. I da pomognem da predsednik prihvati realnost i da pomognem da republikanski kokus izađe javno, jer iskreno tranzicija vlasti će u najmanju ruku biti haotična ako ne pomerimo stvari s mrtve tačke uskoro.”