Češki predsednik Zeman prevezen u bolnicu

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman (77) prevezen je danas, iz za sada nepoznatih razloga, u vojnu bolnicu u Pragu u kojoj se igrom slučaja obreo i bivši predsednik Vaclav Klaus zbog problema sa visokim pritiskom.

Vojna bolnica potvrdila je da je Zeman hospitalizovan ali je odbila da komentariše zašto i da potvrdi nezvanične informacije dnevnika Pravo da se radi o potrebi dužeg lečenja.

Bilo kakav komentar za medije odbio je i Zemanov portparol, dok je njegov  savetnik Martin Nejedli rekao da je navodno čuo da je predsednik zakazivao redovnu kontrolu.

Česi nemaju potpune i detaljne informacije o zdravstvenom stanju svog predsednika, osim toga da ima šećernu bolesti i neuropatiju u nogama zbog čega se godinama otežano kretao a od aprila ove godine je u invalidskim kolicima.

Klaus (80) koji je jedan od glavnih protivnika vakcinacije, pokrivanja lica i drugih sanitarnih mera u pandemiji kovida-19 preležao je tu bolest krajem februara a tokom ovog vikenda osećao se loše.

“Bilo mu je loše i tokom pregleda su konstatovali da ima visok pritisak. Sada čeka dalje testove u bolnici”, kazao je Klausov portparol Petr Macinka.