Češka zabeležila rekordan broj novozaraženih i hospitalizovanih: “Zdravstveni sistem pod velikim pritiskom”

0
Foto: Beta - AP Photo/Petr David Josek

(Beta) – Rekordan porast broja inficiranih koronavirusom u Češkoj u septembru praćen je rekordnim brojem hospitalizovanih pacijenata, pa je prvi put od izbijanja epidemije zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

Češka vlada je letos ublažila ograničenja, ali je juče zbog novog porasta broja zaraženih proglasila vanredno stanje koje će stupiti na snagu u ponedeljak. Ponovo su uvedena ograničenja oupljanja, uz zabranu pevanja u crkvama i školama.

Rekordan porast broja novih slučajeva COVID-19 u Češkoj je počeo pre dve nedelje sa više od 3.000 pozitivnih testova u jednom danu. U sredu je ponovo registrovano skoro 3.000 novozaraženih.

U utorak je u bolnice primljen 151 pacijent sa Kovidom-19, pa je ukupan broj hospitalizovanih 976, od kojih je 202 bilo na intenzivnoj nezi. Sva tri ta broja su najveća do sada.

Tako epidemija u Češkoj sada nije pod kontrolom, rekao je za AP glavni epidemiolog Instituta za kliničku i eksperimentalnu medicinu u Pragu, Petar Smejkal.

U toj zemlji sa 10,7 miliona stanovnika septembar je bio najgori do sada tokom epidemije: broj zaraženih porastao je sa 24.616 na 70.771, po vladinim podacima objavljenim danas.

Pre mesec dana, u bolnicama su bila samo 172 pacijenta s tom zarazom, a 35 u odeljenjima intenzivne nege.

Mada je češki zdravstvene zaštite “prilično jak”, rekao je Smejkal, “usko grlo je osoblje” kojeg nema dovoljno za sadašnje potrebe. 

Pošto bolnice imaju 6.000 kreveta za pacijente sa Kovidom-19 i još 1.000 u odeljenjima za intenzivnu negu, Smejkal računa da bi do kraja oktobra mogli lako da se popune svi kreveti, a tada zdravstveni radnici neće moći da brinu o drugim pacijentima.

Zarazilo se i 1.700 ljudi iz češkog medicinskog osoblja, drugi su u kartinu ili kod kuće.

Sindikati zdravstva su pozvali bolnice da ponovo zaposle bivše radnike i angažuju studenata medicine.