“Mere iz prvog talasa sada nisu efikasne, približavamo se brojevima koji ugrožavaju…”: Češka uvodi policijski čas

0
Beta - AP Photo/Petr David Josek/File

(Beta) – Češka vlada odlučila je da zbog neefikasnosti mera kojima pokušava da vrati pod kontrolu pandemiju kovida 19 od srede do 3. novembra uvede policijski čas od 21.00 do pet ujutru, osim zbog posla i šetnje sa kućnim ljubimcima do 500 metara od kuće.

Ograničeno je delimično i kretanje tokom dana, kada vlada zahteva od Čeha da idu na posao i kući, eventualno u kupovinu, neophodnih potreba za sebe i članove porodice, saopšteno je večeras.

“Situacija je veoma komplikovana. Za sada ne vidimo pad zaraženih koji smo očekivali ovih dana. Uvedene mere imale su samo mali efekat. Mere koje su delovale u prvom talasu sada nisu efikasne i približavamo se brojevima koji ugrožavaju kapacitet češkog zdravstvenog sistema”, kazao je na konferenciji za novinare nakon sednice vlade ministar zdravlja Roman Primula.

Primula koji je smenjen prošle sedmice zato što sam nije poštovao mere koje je uveo Česima i otišao na sastanak u restoran koji je po naređenju vlade morao da bude zatvoren a na ulici nije nosio zaštitnu masku i čeka da resor preuzme novi ministar, kazao je danas da sadašnje mere ne funkcionišu zato što Česi nisu voljni da ih poštuju.

“U Češkoj može da bude čak oko 500.000 zaraženih osoba. Drugi negativni faktor je visok broj klastera među starijim ljudima”, rekao je Primula zašto je vlada još pooštrila mere.

Vlada je takodje odlučila da se prodavnice zatvore u nedelju ceo dan a ostalim danima da zatvaraju u 20 časova, zatvorene će od četvrtka biti pijace osim zelenih, preduzeća imaju obavezu da prebace na rad na daljinu od kuće sve zaposlene koje mogu.

Policijski čas češka vlada uvodi prvi put od početka pandemije u proleće a na to je naterao svakodnevni priraštaj novozaraženih virusom korona od preko 15.000 ljudi prošle sedmice i u proseku oko 100 mrtvih kovid 19 pacijenata dnevno.

Strože mere uvedene su takođe zato što je među novozaraženim prošle nedelje u proseku bilo i preko 1.600 starijih ljudi, a Ministarstvo zdravlja odlučilo je zato da testira sve u domovima za stare.

Ministar Primula je upozorio da će policija kontrolisati kako se poštuju mere i da svako koga zaustavi tokom policijskog časa van kuće mora da dokaže kuda ide i gde radi.

“Mere su dovoljno stroge. Udaljenost od kuće nije toliko važna. Kod šetnje sa psima jasno nam je da to može da bude zloupotrebljeno”, rekao je Primula.

U Češkoj je od početka pandemije kovid 19 zaraženo 263.572 ljudi, preminulo je do sada 2.337, aktivnih slučajeva je 162.866, dok je u bolnicama trenuno 5.613 kovid pacijenata.