Češka planira da omogući turistička putovanja od jula

1
Foto: Profimedia / Ilustracija

Češka pregovara sa susednim zemljama, ali i Slovenijom i Hrvatskom da se omoguće Česima turistička putovanja od početka jula, ukoliko epidemiološka situacija bude i dalje ovako dobra, izjavio je danas šef češke diplomatije Tomaš Petšiček.

“Osnovni uslov je da se epidemiološka situacija razvija slično kao do sada. Za sada je preuranjeno ali već se neformalno savetujemo o predlozima, recimo Hrvatska je predložila nešto kao pasoš neinfektivnosti ili pasoš imuniteta tako da olakšamo kontrole koje će i dalje biti na granicama. Cilj je da se šengenski prostor vrati u normalno funkcionisanje”, kazao je Petšiček češkom javnom servisu Radiožurnal.

Češka planira da prvo otvori granice sa susedima, Slovačkom, Austrijom, Nemačkom i Poljskom a pregovori se vode i sa Mađarskom i sa Slovenijom, pošto je ona takođe važna kao tranzitna zemlja za Čehe koji bi letos želeli da se odmore na Jadranu u Hrvatskoj.

“Pregovori sa Hrvatskom počinju. Sa tamošnjim vlastima je u vezi ministarka za regionalni razvoj Klara Dostalova. Tamo moramo da pregovaramo i o tome da li će biti obezbeđeni uslovi za tranzit kroz Sloveniju. Razgovarao sam o tome sa slovenačkim ministrom spoljnih poslova. Oni takođe žele da liberalizuju pravila jer je turizam važan sektor njihove privrede. Tako da bi zaista bilo moguće putovati u Hrvatsku kolima”, rekao je češki ministar spoljnih poslova.

Šef češke diplomatije je rekao da vlada rešava i pitanje putovanja u druge omiljene turističke destinacije gde je epidemiološka situacija dobra, kao što je Grčka ili Portugalija ali turistička putovanja Čeha u te zemlje zavise od odluka aviokompanija.

“Pre svega u rukama avio kompanija je da li će obnavljati letove. Ne vlada. U kontaktu smo i sa turističkim agencijama. Ali sada bih zaista trčao pred rudu kako će biti sa turističkim aranžmanima. Za sada imamo plan za postepeno popuštanje mera unutar naših granica do 25. maja. Svake nedelje se procenjuje kakav je imalo efekat. Verujem da će do kraja maja, početka juna biti jasno da li će te mere moći da popuste i za turistička putovanja”, rekao je Petšiček.

Češka je proglasila karantin za celu zemlju i zatvorila granice i za ulazak stranaca i izlazak Čeha iz zemlje od 16. marta sa izuzecima za radnike zaposlene u inostranstvu, koji su međutim po povratku morali u 14-dnevni domaći karantin.

Krajem aprila vlada je omogućila Česima i hitna službena putovanja a takođe i obilazak članova porodice u inostranstvu ali uz test po povratku da osoba nije zaražena virusom korona i ne predstavlja pretnju, kakav moraju da pokažu jednom u 14 dana i ljudi iz pograničja koji poslom prelaze u susednu zemlju.

U Češkoj je u subotu zabeležno svega 18 novih slučajeva pozitivnih na virus COVID19, što je najmanje od 9. marta.

U 257.678 obavljenih testova od 1. marta kada su registrovana prva tri slučaja utvrđeno je do danas 7.755 pozitivnih osoba od čega je ozdravilo 3.471 a preminulo 245 ljudi.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Virus je prezent u punom obimu i dalje? Naravno izolacijom moguce bilo smanjiti njegovi delovanje ali cim Se odstupa od pravilu igre a To je: izbegavanje druzina max. Dvoje zajedno s ostojanje od 1.5-2 m nositi maskulin u javnim mestima i prati cesto ruke sapunom, ko bilo Gde odstupa stradace dalje -100% ! Ono najgore ce tek doci Kada pocinje” Tamburica ” u. Indiji i u Africi punom parom!!!

Comments are closed.