CeSID: 85 odsto građana smatra da je pojačana zaštita uzbunjivača u Srbiji

0
Foto: Profimedia

Programski direktor CeSID-a Ivo Čolović predstavio je rezultate istraživanja po kojima 85 odsto građana smatra da je pojačana zaštita uzbunjivača i 79 odsto da je pojačana transparentnost u radu javnih organa i institucija, preneo je N1.

Na predstavljanju rezultata istraživanja “Percepcija građana o borbi protiv korupcije u Srbiji”, koje je sproveo CeSID za potrebe USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast, Čolović je na konferenciji u Medija centru ocenio da se rezultati u maloj meri razlikuju u odnosu na istu anketu rađenu u novembru 2018. godine.

On je istakao da u odnosu na prethodni istraživački ciklus, kada je jedna petina ispitanika, 19 odsto, rekla da nijedna institucija nije dovoljno posvećena korupciji, ove godine je takvog mišljenja 26 odsto.

“Predsednik je i dalje na prvom mestu, kao institucija za koju građani smatraju da je najposvećenija borbi protiv korupcije. To je možda jedan od razloga ovog pada poverenja u institucije, više se veruje imenu čoveka nego samoj instituciji predsednika”, ocenio je Čolović.

Prema njegovim rečima, na pitanje koja su tri najveća problema sa kojima se suočavaju građani, 52 odsto ispitanika je odgovorilo da je najveći problem ekonomska situacija, dok je na trećem mestu najvećih problema korupcija.

Rezultati istraživanja su pokazali da je zdravstvo najkorumpiranija institucija u državi.

Čolović je izneo podatak da je 54 odsto ispitanika odgovorilo da ne bi prijavilo mito, a da je 53 odsto njih odgovorilo da kada bi se našli u situaciji da im neko traži mito, ne bi platili već bi tražili pomoć od nekoga ko bi mogao da im pomogne bez mita.

Čolović je izneo podatak da je ispitano 1.200 punoletnih gradana Srbije u urbanim i ruralnim sredinama, od kojih su 53 odsto bile žena i 47 odsto muškarci, dok je prosečna starost ispitanika 47 godina. To istraživanje USAID-a rađeno je drugu godinu za redom, a ove godine je sprovedeno tokom novembra metodom “licem u lice”.