Česi od 25. maja neće morati da nose maske napolju

0
Beta - AP Photo/Petr David Josek

Česi će od 25. maja moći napolje bez zaštitnih maski koje disciplinovano nose od 19. marta, ali će im biti i dalje potrebne za ulazak u javni prevoz, radnje, restorane i druge zatvorene prostorije, odlučila je vlada premijera Andreja Babiša.

“Od 25. maja obaveza da se nose maske odnosiće se samo na javni prevoz i prostore gde su druge osobe bliže od dva metra. Porodice ne moraju da nose maske”, kazao je na konferenciji za novinare posle sednice vlade češki ministar zdravlja Adam Vojteh.

Zaštitne maske već od utorka 12. maja neće morati da nose ni đaci i studenti na prijemnim ispitima ukoliko zadrže razmak od metar i po i uslov da u prostoriji bude maksimalno 15 ljudi.

Obaveza prekrivanja nosa i usta i posle 25. maja važiće u šetnji parkom ili prirodom ukoliko se neko nalazi na manjem rastojanju od dva metra, a nije član porodice.

Česi su maske i prekrivanje nosa i usta u javnom prostoru koje im je vlada naredila 19. marta gotovo listom dobrovoljno prihvatili kao meru koja iskazuje njihovu solidarnost u pandemiji COVID-19 i masovno su se, dok nisu stigle dovoljne količine zaštitne medicinske opreme, uključili kao dobrovoljci u šivenje maski da snabdeju lekare i zdravstveno osoblje.

Česi su smislili i maskomate, u kojima je umesto sendviča, slatkiša ili napitaka moguće kupiti maske, a prihod ide u dobrotvorne svrhe, dok su u mnogim gradovima Česi ostavljali na plotovima, drvecu, zidovima maske koje su sašili za sugrađane koji ih nemaju ili ne umeju da sašiju.

“Još neko vreme ćemo morati da izdržimo sa maskama u unutrašnjim prostorijama. Kada širenje virusa spadne na nulu, moći ćemo da ih odbacimo”, kazao je virusolog Roman Primula iz glavnog epidemiološkog štaba, ali je dodao da može da se desi da Česima maske ponovo budu potrebne na jesen kada krene sezona gripa koja može biti kombinovana sa drugim talasom COVID-19.

Češka vlada, koja po planu poslednje opšte mere ukida 25. maja, dok su joj poslanici češkog parlamenta odobrili vanrednu situaciju zbog epidemije samo do 17. maja, neće, kako su saopštili ministri, tražiti produžetak vanredne situacije, jer preostale mere mogu da se narede prema paragrafima Zakona o zaštiti javnog zdravlja.

Vlada je saopštila da bi, ukoliko se održi pozitivni trend i ne dođe do povećanja broja zaraženih koronavirusom, od 25. maja mogla da dozvoli da počne organizovanje manifestacija i okupljanja do 500 ljudi.

Vlada je odlučila da i dalje ostane na snazi zabrana kupovine za sve, osim starije sugrađane, svakog dana od osam do deset časova, kako bi oni, kao jedna od najranjivijih grupa u pandemiji, mogli što bezbednije da se snabdeju.

Predsednik Češke Miloš Zeman označio je u razgovoru za češku novinsku agenciju ČTK sušu za daleko važniji i bitniji problem nego što je kriza povodom epidemije koronavirusa, a veruje da će ovogodišnji deficit državnog budžeta od 11 milijardi evra biti dovoljan u situaciji kada očekuje, kako je rekao, pad BDP od pet do 10 odsto, ali već 2021. godine rast.

U Češkoj je na 306.409 obavljenih testova utvrđeno 8.157 ljudi pozitivnih na koronavirus, od kojih je od 1. marta kada su zabeležena prva tri pozitivna slučaja umrla 281 osoba, dok je ozdravilo 4.695.

(Beta)