Česi na ulicama zbog Zemana: “Umesto podrške svoje države predsednik ponavlja iste bajke…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Hiljade Čeha izašle su danas na ulice Praga, Brna i desetak drugih gradova širom Češke da protestuju protiv predsednika Miloša Zemana, uvereni da se posebno u novom rusko-češkom diplomatskom ratu od 17. aprila šef države ponaša kao agent Rusije umesto da brani interese Češke i njenih gradjana.

Konkretan povod da Česi večeras izađu na demonstracije protiv predsednika Zemana bilo je njegovo obraćanje građanima u nedelju. 

On je tada osporio tvrdnje češke vlade, izveštaje policije i bezbednosne službe BIS o umešanosti dvojice ruskih agenata GRU u eksplozije magacina municije u jesen 2014. godine tvrdeći da istraga računa i na verziju nestručnog postupanja sa municijom, iako je ta verzija isključena još pre nekoliko godina. 

Češki mediji nabrojali su da je u govoru od oko osam minuta predsednik Češke pored pominjanja verzije koja je u istrazi odbačena, što su odmah citirali ruski zvaničnici i mediji, uspeo da iznese još nekoliko neistina i dezinformacija. 

“Umesto podrške svoje države predsednik ponavlja iste bajke kao proruski dezinformativni portali i ruska propaganda. Njegov ostanak na funkciji je pretnja za našu republiku”, kazao je danas  jedan od organizatora demonstracija Benajmin Rol iz udruženja Milion trenutaka za demokratiju. 

Česi su na protest pod parolom “Predsednik je preterao” doneli češke i zastave Evropske unije i transparente sa porukama “Mesto nam je na Zapadu”, “Zeman izdajica” ili “Nismo Rusija, nismo roba”. 

Demonstranti su pozvali senatore češkog parlamenta da tuže predsednika Zemana Ustavnom sudu za veleizdaju a na mestu se potpisuje i peticija sa tim zahtevom iako je gornji dom češkog parlamenta već počeo da proverava ima li elemenata i osnova za takvu tužbu. 

“Poslednjih osam godina Zeman je pokazao da ne smemo da se pouzdamo u pristojnost i Ustav. On ništa takvo ne priznaje. Sve što je učnio tokom svog mandata u odnosu prema Rusiji ima jedno ime – veleizdaja. Vlada nam izdajica sa Hradčana”, kazao je Rol. 

Na najvećem večerašnjem protestu, u Pragu, okupilo se, prema procenama policije, oko 10.000 ljudi na Vaclavskom trgu i uglavnom su poštovali sanitarne mere zbog pandemije kovid-19, izmedju ostalog da drže razmak od dva metra.

Predsednik Zeman počeo je da gubi poverenje Čeha već zbog pandemije kovid-19 kada je bio skoro nevidljiv a u nekoliko intervjua uglavnom je lobirao za to da se uveze ruska vakcina Sputnjik V i bez registracije u Evropskoj uniji. 

Uspeo je i da izdejstvuje da početkom aprila vlada smeni ministra zdravlja Jana Blatnog zato što je ministar kategorično odbijao da vakciniše Čehe vakcinama koje nisu prošle proveru Evropske agencije za lekove i nije hteo da odobri izuzetak za Sputnjik V čije isporuke je predsednik Zeman u januaru ugovorio. 

Afera Vrbjetice kao i češko-ruski diplomatski rat izbila je 17. aprila, kada je češka vlada optužila dvojicu agenata ruske vojne službe GRU, iste koji se sumnjiče za pokušaj trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji, da su umešani u dve eksplozije magacina municije u tom selu na jugu Češke pre sedam godina kada su poginule dve osobe, sanacija trajala šest godina a materijalna šteta dostigla oko 40 miliona evra. 

Češka je zbog toga odlučila da 17. aprila protera 18 ruskih agenata GRU i SVR sa diplomatskim pokrićem iz ambasade u Pragu, Rusija je uzvratila proterivanjem 20 čeških diplomata dan kasnije, što je skoro paralisalo rad češke ambasade u Moskvi. 

Češka je na to reagovala tako što je iskoristila mogućnost koju joj daje Bečka konvencija i dala Rusiji rok do kraja maja da svede svoju veliku ambasadu u Pragu, sa dva puta više diplomata nego što ima američka, na isti broj koliko je ostalo Česima u Moskvi – svega sedam diplomata i 25 zaposlenih bez diplomatskog statusa. 

Češka je zatražila podršku i solidarnost od saveznika u EU i NATO, što je i dobila a neke zemlje kao Slovačka, baltičke republike i najnovije Bugarske izašle su u susret Češkoj da solidarnost iskažu i proterivanjem ruskih diplomata. 

Predsedniku Zemanu nakon njegovog komentara afere Vrbjetice i češko-ruskog diplomatskog rata, prema najnovijoj anketi koju danas objavljuju češki mediji, ne veruje više čak 63 odsto Čeha a svega 22 odsto Čeha smatra da u diplomatskom ratu sa Rusijom predsednik brani interese svoje zemlje a ne da se ponaša kao agent Moskve.