Cenzura ili mera predostrožnosti: Nastavak Prijatelja u Kini nešto drugačiji i kraći, izbačene određene scene…

0

Za mnoge Kineze u tridesetim i četrdesetim godinama američka sitkom Prijatelji bila je prozor u svet američkog načina života. Nastavnici su koristili seriju kako bi pomagali studentima da nauče engleski jezik. U višemilionskim gradovima poput Pekinga i Šangaja postoje kafići po uzoru na onaj iz serije. Zato, kada se internetom proširila vest da će originalna glumačka postava snimiti povratničku epizodu gotovo 20 godina nakon što je prva epizoda prikazana u Kini, usledilo je uzbuđenje među fanovima, a neke od najvećih kineskih platformi za striming otkupile su prava za emitovanje serije, piše Gardijan.

Međutim, uzbuđenje je splasnulo nakon premijere kada su fanovi shvatili da nedostaju neke scene o kojima se najviše pričalo.

U scenama koje nedostaju nastupile su gostujuće zvezde poput bojbenda BTS, Lejdi Gage i Džastina Bibera, a neki su zaključili da su slavne osobe bile cenzurisane zbog ranijih kontroverzi u medijima. Pojedinci su u komentarima napisali da je LGBTQ sadržaj bio cenzuriran.

Drugi navode da je reč o opštoj cenzuri Bibera i Lejdi Gage, s obzirom na to da su ove javne ličnosti već godinama zabranjene u Kini zbog svojih „provokativnih stavova i ponašanja“.

Cenzura u Kini nije retost, piše Gardijan. Međutim, ostalo je nejasno da li su izbačeni delovi rezultat naredbi regulatora ili mera predostrožnosti samih platformi za strimovanje.