„Centar grada Gaze je skoro totalno porušen, uključujući pet solitera od po 20 i više spratova. To me je podsetilo na porušene zgrade u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine od strane NATO-a“, rekao je ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan.

Govoreći o primirju između Izraela i Hamasa koje je stupilo na snagu noćas oko dva sata ujutru, ambasador Nabhan je istakao da mu se čini da je ovo pravi momenat da se ozbiljno pregovara o budućnosti Palestine i Izraela.

„Izrael bi morao dobro da razmisli, šta će i gde će. Mora da se odrekne uloge okupatora i ugnjetavača palestinskog naroda. Mora da se povuče iz cele Zapadne Obale i Istočnog Jerusalima i da preseli svoje doseljenike tamo sa tih teritorija, jer su ti doseljenici uzrok ovog okršaja. Oni bespravno žele da isteraju naše ljude iz svojih domova u Šeih Džarah (Sheikh jarrah) u Jerusalimu i da im oduzmu njihove kuće i stanove u kojima žive decenijama“, rekao je Nabhan, a preneosi portal Nova.rs.

Dodao je da je krajnje vreme da „Izrael pokuša da pokaže poštovanje palestinskom narodu i da prestane da gleda na njega kroz nišan puške.“

„Vreme je da sednemo i razgovaramo kao ljudi i da razmišljamo o budućnosti naše dece, kao i njihove. Moramo naći način da živimo u toj našoj zajednickoj otadžbini kao dobri građani i komšije. Zato se ja nadam da je ovo bila poslednja runda u seriji okršaja između nas i Izraela“, rekao je ambasador Palestine.

„Situacija u Gazi je veoma teška. Prema našim podacima do stupanja primirja na snagu oko sata ujutru, poginulo je 243 ljudi, od toga su 65 dece, 39 žena i 17 starih. Ranjeno je 1.900 ljudi. Na Zapadnoj Obali, Jerusalimu i u samom Izraelu poginulo je 29 Palestinaca u mirnim protestima. Centar grada Gaze je skoro totalno porušen uključujući, pet solitera od po 20 i više spratova. To me je podsetilo na porušene zgrade u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine od strane NATO-a. Da ne govorim o infrastrukturi koja je ozbiljno i sistematski uništena. Iz ovog se vidi da to nije bio rat nego sistematsko uništavanje života i dobara. Šta da Vam kažem, čitave porodice su nestale i više ih nema“, dodao je Nabhan.

Kada je reč o trenutnom životu u Gazi, ambasador je istakao da Palestinci sahranjuju svoje najdraže sa bolom, ali i ponosom, jer preovladava raspoloženje da i pored velikih gubitaka Palestinci nisu izgubili ovaj rat.

„Naprotiv, Izrael je taj koji je izgubio jer je prvi put posle njegovog stvaranja 1948. godine, Palestinci koji žive u Gazi ili na Zapadnoj Obali ili u Jerusalimu ili u samom Izraelu su ujedinjeni. I odnos snaga između njih i Izraela je ravan i da je slika Izraela na Zapadu i u SAD ozbiljno poljuljana“, zaključio je ambasador Palestine u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.