Cena PCR testova bila manje od pola dolara, u RS ih plaćali do skoro 50 dolara više

0

(Beta) – Nabavna cena PCR testova bila je manje od pola dolara, a u Republici Srpskoj su ih plaćali od 30 do 80 konvertibilnih maraka (17,7 do 47,2 dolara) više, objavio je Dojče vele, pozivajući se na podatke distributera.

Gradjani su komercijalno testiranje plaćali od 105 do 150 KM (od oko 54 do 77 evra), a za sve nabavke monopol je imao Institut za javno zdravlje RS, čiji direktor Branislav Zeljković nalazi u pritvoru zbog malverzacija sa javnim nabavkama tokom pandemije.

Prema pisanju Dojče velea, distributeri tvrde da su tenderi instituta bili namešteni.

Od početka pandemije do danas, odnosno u poslednjih 18 mjeseci, u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, ušlo je 348 hiljada PCR testova, putem kupovine testova i putem donacija.

Najveći deo ušao je kroz donacije UNDP-a koji je od aprila 2020. do avgusta ove godine isporučio Institutu za javno zdravstvo RS 204.900 testova, a ne 179.000 kako tvrdi iz tog Instituta, tako da nedostaje
oko 25 hiljada testova UNDP-a.

Iz Instituta su za Dojče vele naveli da su testovi nabavljani preko firmi Ako Med, Shimadzu, Spektrolab, Ceemed, Lab Unica, Erkona, Biomedica, a na poziv novinara Dojče velea su se javili samo iz dve firme, koje su demantovale svoje učešće u nabavci.

Iz te dve firme, čiji nazivi nisu navedeni, naveli su da su poslove dobijale firme za koje su uslovi tendera unapred bili namešteni.

U tekstu se dalje navodi da je cena komercijalnog PCR testiranja na početku pandemije bila 200 maraka (102 evra), a da je cena po kojoj je Institut nabavljao testove tada je bila oko 30 maraka (oko 15,3 evra).

Cena PCR testiranja u Republici Srpskoj snižena je krajem prošle godine na 140 maraka (oko 70 evra), a trenutno iznosi 100 KM (oko 50 evra).

“U ovom trenutku cena testova koju dobavljač isporuči iznosi 4,5 marke (2,3 evra). To znači da su u tu cenu uračunati i carina i transport i poseban režim skladištenja”, navodi se u tekstu.

Prema pisanju Dojče velea, od maja prošle godine do avgusta ove, Institut je od komercijalnog testiranja na virus korona zaradio 7,9 miliona maraka (oko četiri miliona evra).

Poslednjih sedmica se u RS pokreću afere u vezi sa takozvanim “korona nabavkama”, zbog kojih su već uhapšeni direktor Instituta za javno zdravstvo RS, direktor bolnice u Doboju, kao i vlasnici tri firme.