Cena dobrovoljnog testiranja na koronavirus u Grčkoj od 120 do 300 evra

0
Profimedia

Cena dobrovoljnog testiranja na nov koronavirus u Grčkoj počinje od 120 evra – ne računajući cenu pregleda lekara, i dostiže i 300 evra, uključujući pregled, objavili su u četvrtak atinski mediji.

Poređenja radi, test za sezonski grip košta od deset evra – ne računajući cenu pregleda lekara, a može dostići 70 evra, uz cenu pregleda.

To je objavljeno u nizu medija na internetu, među upustvima građanima Grčke koji su zabrinuti zbog pandemije posle prve smrti u svojoj zemlji od bolesti COVID-19 od koje je u Grčkoj 117 obolelih.

Razlog za testiranje na novi kronavirus tehnički nazvan “SARS-CoV-2” je ako se putovalo ili bilo u kontaktu s nekim ko je nedavno putovao u endemsko područje (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran i Severna Italija), ili ako se pripada grupi visokog rizika od infekcije, kao što su zdravstveni radnici.

Procedura za dobrovoljno testiranje na novi koronavirus u Grčkoj počinje pozivom na telefon Nacionalne zdravstvene organizacije.

Tu treba prijaviti istoriju putovanja ili kontakata, i bilo kakve alarmantne simptome (curenje iz nosa, suv kašalj, povišena temperatura, kratak dah, bolovi u zglobovima i mišićima), na osnovu čega se dobijaju uputstva za odlazak u neku od 15 referentnih bolnica radi testa.

Uzorak za testiranje se plastičnim štapićem ili štapićem s vatom na vrhu, uzima uglavnom iz nosnih šupljina i iz ždrela.

Medicinska procena i test za “SARS-CoV-2” su u Grčkoj besplatni samo ako je to naložio i sproveo nadležni medicinski tim.

Pored 15 referentnih bolnica Grčke, čiji je spisak objavljen uz sve neophodne podatke, radi testiranja se može otići i u privatne dijagnostičke laboratorije i privatne bolnice i podvrći se i testiranju i lekarskom pregledu, za šta pacijenti sami plaćaju, po cenovniku tih ustanova.

Vreme do dobijanja rezultata testa u javnom i privatnom sektoru uveliko se razlikuje zavisno od toga koliko uzoraka analiziraju. U najboljem slučaju rezultat se može dobiti za pet do šest sati.

(Beta)