Čemu nas kriza uči? Kompanije kao deo zajednice

  Piše Marija Mitrović, direktorka za filantropiju i partnerstva Trag fondacije

  0

  Da se solidarnost najbrže budi u krizi, nažalost ili na sreću, potvrdila je i godina iza nas. Prema podacima Catalyst Balkans, tokom krize izazvane virusom COVID-19 u periodu od marta do 30. novembra, pojedinci, kompanije i neprofitne organizacije u Srbiji donirali su ukupno preko 20 miliona evra. Najveći deo sredstava, više od 64% ukupne sume, donirao je poslovni sektor, a sredstva su uglavnom utrošena u nabavku medicinske opreme (47%) i kupovinu potrošnog materijala (39%), poput maski i rukavica.

  Šta nam ove brojke govore? Najpre i najočiglednije – da je epidemološka kriza podstakla veća davanja. Velike kompanije pružile su u odsudnom trenutku podršku poljuljanom zdravstvenom sistemu, poneke korporacije preusmerile su cele marketinške budžete u pakete pomoći, brojna mala i srednja preduzeća neposredno su se našla samoj zajednici u kojoj posluju, a svako od nas je zasigurno bar u jednom trenutku osetio poriv da pomogne kako i koliko može. No, možda i važnije od svega, kriza je na videlo iznela značaj filantropije. Pokazala je da je dobrobit zajednice posao svih nas, pa i poslovnog sektora, da se viši ciljevi mogu ostvarivati i uz biznis ciljeve i da je veza između društvene odgovornosti i društvene otpornosti direktna.

  Da dobra dela ne zaboravimo ni kad pandemija jednom prođe, tu je Virtus nagrada za filantropiju koju već 14 godina zaredom dodeljuje Trag fondacija. Uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Evropske unije i Balkanskog fonda za demokratiju, ove godine se nagrada dodeljuje u pet kategorija, od kojih četiri direktno dotiču poslovni sektor. Konkurs za nagradu otvoren je do 25. februara, a mogu se nominovati domaće i strane kompanije, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondacije i pojedinci. Više o propozicijama konkursa, načinima prijavljivanja i sastavu žirija saznajte na: tragfondacija.org/virtus-nagrada.

  U svetlu pandemije i zastrašujućih efekata koje je imala na naš zdravstveni sistem, obrazovanje, život u zajednicama i ekonomski razvoj, kada sumiramo godinu koja je donela toliko toga lošeg, možda je sada bitnije nego ikad pre – da dobro ne ostane skriveno.