Bivši američki predsednik Donald Tramp u utorak se obrušio na čelnika senatske republikanske manjine Miča Mekonela, produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bele kuće i kontrole nad Senatom.

„Mič je sirov, smrknut i neugodan političar i ako republikanski senatori ostanu uz njega, neće ponovno pobediti“, rekao je u pisanoj izjavi Tramp koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Napadajući Mekonela na ličnoj osnovi, spominjući pritom i poslovne aktivnosti njegove porodice u Kini i tvrdeći da je najnepopularniji republikanski političar u Americi, Tramp je najavio da će, „tamo gde to bude potrebno i primereno“ na predizborima na kojima republikanci biraju kandidate za Senat i Kongres, podupreti pristalice njegovog koncepta „Učinimo Ameriku ponovno velikom“, prenosi Jutarnji.

Nije propustio da spomene ni da je na izborima dobio gotovo 75 miliona glasova, što nijednom predsedniku pre njega koji se borio za drugi mandat nije pošlo za rukom, a sebi je pripisao i niz osvojenih mandata pojedinaca u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa, uključujući i sam Mekonelov mandat. Kaže da se sada kaje što ga je u predizbornoj kampanji podržao.

Tramp i Mekonel razišli su se u nedeljama nakon predsedničkih izbora 3. decembra, a Tramp je Mekonelu zamjrio što je ovaj demokrati Džou Bajdenu priznao izbornu pobedu. Jaz među njima produbio se nakon što je Mekonel u subotu u Senatu izjavio da je Taump „praktično i moralno odgovoran“ za upad u Kapitol.

Mekonel je upkos tome glasao za oslobađanje Trumpa, rekavši kako jeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše nosioce dužnosti. Jasno je pritom napomenuo da ostaje mogućnost kaznenog progona Trampa na redovnim sudovima.

Nakon što je Zastupnički dom 13. januara izglasao Trampov opoziv Senat ga je u subotu oslobodio za podsticanje na pobunu i smrtonosni napad njegovih pristalica na sedište američkog Kongresa. Za proglašenje Trampa krivim glasalo je 57, a za oslobađanje 43 senatora, no za osudu je bila potrebna dvotrećinska većina odnosno 67 senatora.

Rojters prenosi kako njih dvojica pokušavaju gurnuti stranku u suprotnim smerovima, Mekonel natrag prema korenima, dok Tramp, kojeg još uvijek podržava veliki dio republikanske biračke baze zagovara populistički pristup. Tramp je svojim napadom na Mekonela uklonio svaku sumnju da bi se nakon izbornog poraza mogao skloniti u političku zavetrinu, čini se da kreće u punu ofanzivu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.