“Čekovi ega koje su uspeli da unovče”: Nastavak filma “Top Gun” nije kao svi drugi nastavci

0
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

Čekajte, čekajte, pre nego što krenete sa čitanjem, otvorite novi tab sa ovom pesmom, tako se lakše čita.

E sad može…

“Sinko, tvoj ego piše čekove koje tvoje telo ne može da unovči”.

Čitava priča filma Top Gun koji je zavrteo pamet publici širom sveta 1986. godine – i u baš svakoj televizijskoj reprizi sve do danas – može da se svede na ovu rečenicu nadređenog oficira Stingera koji kritikuje Maverika i Guza zbog vratolomija koje su izvodili.

On je samo jedan u nizu poljuljanih autoriteta u filmovima iz osamdesetih, jedan od dražih filmskih klišea, koji kritikuje svoje podređene, neke mlade mulce, željne života, nepromišljene i lude.
Kada je Tom Kruz jedan od tih mulaca, onda generacije devojčuraka i zrelih žena, kojima je Top Gun obeležio jedan deo života, decenijama koriste taj film kao sinonim za šmekera. I u tome je fora sa Top Gunom. To je priča o mladim, hrabrim, ludim momcima, priča o egu i dokazivanju, priča o tršavoj kosi i pilotskoj jakni koje – šta da se radi – nikada neće izaći iz mode.

Sada, kada je objavljen nastavak, drugi deo legendarnog filma, tek neće nikuda.

Snimanje nastavka Top Guna samo je po sebi predstavljalo ček koji je ne bi mogao da unovči nijedan glumac, nijedan reditelj, nikakva produkcija i nikakva, nova, romantična i luda priča.

Osim ako je taj glumac Tom Kruz i osim ako se u filmu pored njega ne pojavljuju i Dženifer Konoli, Džon Hem, Monika Barbaro, Deni Ramirez, Vol Kilmer i Ed Heris i osim ako u pitanju nije priča o novoj generaciji pilota, o Guzovom sinu, koji Maverika (Kruza) krivi za očevu smrt.

E u tom slučaju ček ega može da se unovči.

Pa tako Kruzov povratak u pilotsku akademiju kritičari opisuju kao “nečuveno privajatnu” situaciju, jer smo valjda svi navikli na to da nastavak ne može kvalitetno da se nadoveže na nasleđe koje je izgradilo prethodno ostvarenje.

A čak i nema nekih iznenađenja.

“Samo se u filmu događa tačno ono što publika predpostavlja da će se dogoditi, na najbolji način koji publika može da zamisli u tom logičnom sledu događaja.”

Ključno je, kažu kritičari, to što Tom Kruz čitavim svojim bićem uživa u povratku u staru ulogu, a Majlst Teler, koji glumi Rustera (Guzovog sina), biće prema mišljenju kritičara ozbiljna konkurencija svom pokojnom filmskom ocu u ulozi Kruzovog partnera.

Kritičari pišu i preporuku: “Niko ne gleda Top Gun da bi se isplakao, ali ovaj put ponesite maramicu sa sobom u bioskop”.

Opet je to priča za sve. Za romantičare, sentimentalne, egoiste, hrabre, lude, za klinke i zrele žene kojima će zauvek sinonim za šmekera biti tršava kosa, pilotska jakna i momci koji mogu da prevaziđu svaki izazov koji ego pred njih postavi.