Poslednjih dana stižu upozorenja od epidemiologa da je među zaraženima koronavirusom sve više mladih. Među njima i onih sa težom kliničkom slikom. Direktorka Studentske poliklinike Marija Obradović rekla je da je trenutno preko 210 studenata pozitivno, a da se čeka rezultat za još 50 studenata.

Marija Obradović rekla je za RTS da je svaki dan sve više studenata koji dolaze da se testiraju zato što imaju određene respiratorne tegobe.

„U jeku su ispitni rokovi, trenutno je preko 210 studenata pozitivno, čeka se rezultat za još 50 studenata čiji su brisevi uzeti tokom vikenda, tako da će taj broj svakako biti veći“, rekla je Obradovićeva.

Dnevno se u Studentskoj poliklinici javi od 100 do 150 studenata na pregled, a bar 50 poziva dnevno je u vezi sa repiratornim infekcijama.

Objasnila je da to što se javlja sve veći broj studenata sa respiratornim tegobama je verovatno posledica toga što su u ispitnom roku i pod stresom, pa im pada imunitet i tegobe su izraženije.

„Mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama, a samim tim sebi tegobe pogoršavaju, tako da je sve više studenata sa malo i ozbiljnijom kliničkom slikom“, dodala je Obradovićeva.

Od studenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa četvrtina je iz studentskih domova, ostali su iz privatnog smeštaja i svojih domova.

Ukazala je da su studenti kao mladi ljudi više druže i skloniji su da se zaraze.

„Izvestan broj studenata stvarno ne zna gde se zarazio, ali često je to sa nekih privatnih proslava, petogodišnjica mature, rođendana, svadbi“, zaključila je Obradovićeva.

U Beogradu studira oko 120.000 mladih ljudi.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.