Čeka li Nemce crno-zelena koalicija posle Angele Merkel? Kako su Zeleni “porasli”

0
Foto: Profimedia

Gubitak poverenja građana u velike partije, demohrišćane i socijaldemokrate u Nemačkoj, doneo je Zelenima uspon poslednjih godina.

Afere, korupcija, borba sa pandemijom – sve je to doprinelo da stranka Angele Merkel padne u anketama, a da Zeleni kao najmanja stranka na prethodnim izborima pre četiri godine, sa tek devet odsto osvojenih glasova, preraste u važnu političku opciju.

Prema anketama Zeleni već nedeljama beleže rast, i to kontinuirani, dok stranka aktuelne kancelarke pada. Tako su Zeleni prvi put u istoriji prešli u vođstvo i sada su na prvom mestu, sa 25 odsto podrške, dok demohrišćani imaju jedan odsto manje.

Na trećem mestu su socijaldemokrate, sa 15 odsto, a za njima slede liberali i desničarska Aletrantiva za Nemačku. Na stabilnih osam odsto je i nemačka levica.

Ukoliko Zeleni dobiju izbore, postoje nekoliko potencijalih koalicija – ona leva, koju bi činili Zeleni, socijaldemokrate i levica, ali je ona malo verovatna zbog radikalnih ideja levice. Druga, koju bi činili zeleni, socijaldemokrate i liberali, ali postoje velika ideološka neslaganja oko ekonomskih pitanja između liberala i Zelenih, zbog čega je i ova opcija malo verovatna. To nas dovodi do treće opcije, koja je i najizglednija, a koaliciju bi činili Zeleni i demohrišćani, poznatija kao crno – zelena koalicija.

Zeleni za sada nisu isključili nijednu opciju, ali su jasno stavili do znanja da, ukoliko osvoje najviše glasova, žele da vode narednu nemačku vladu.