U cilju unapređenja saradnje sa poslovnim subjektima i jačanja njihove uloge u regionalnoj ekonomskoj integraciji, CEFTA Sekretarijat i Investicioni forum 6 komora Zapadnog Balkana (WB6 CIF) potpisali su u Briselu Memorandum o razumevanju. Ovaj sporazum postavlja temelje za jaču saradnju i razmenu informacija koje će podstaknuti stvaranje Zajedničkog regionalnog tržišta pod okriljem Berlinskog procesa.

Na ovaj način, obe organizacije pokazuju posvećenost promovisanju efikasnih trgovinskih tokova između CEFTA strana i podsticanju regionalne ekonomske integracije. Usklađivanjem napora, CEFTA Sekretarijat i WB6 CIF teže da podrže pravovremenu i efikasnu implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i novog Plana rasta za Zapadni Balkan, poboljšavajući usklađenost sa Evropskom unijom.

„Poslovni subjekti bi trebalo svakodnevno da uviđaju stvarna poboljšanja na terenu, a kako bismo to postigli, ključna su snažna partnerstva, poput onoga koje godinama imamo sa CEFTA Sekretarijatom. Želimo da pohvalimo njihov rad na olakšavanju trgovine i radujemo se nastavku širenja naše saradnje, kako bismo postigli bržu i efikasniju trgovinu u regionu“, rekao je Lulzim Rafuna, predsedavajući WB6 CIF.

Ključni elementi ove saradnje uključuju jačanje javno-privatnog dijaloga, promovisanje olakšavanja trgovine, podršku digitalizaciji i organizovanje zajedničkih događaja kako bi se povećala vidljivost reformskih procesa koji promovišu jedinstveno tržište i investicione destinacije na Zapadnom Balkanu.

„Zajedno smo jači u ulaganju napora ne samo u promociju trgovine robom i uslugama, već i u jačanju glasova naših kompanija na Zapadnom Balkanu. Integracijom njihovih potreba i izazova u naše politike i inicijative negujemo istinski poslovno orijentisano okruženje. Ovo je saradnja koja stoji uz poslovne subjekte i za poslovne subjekte, stoga smo posvećeni otključavanju novih mogućnosti i pokretanju pozitivnih promena za biznise i ljude širom Zapadnog Balkana“, izjavila je v.d. direktora CEFTA-e Danijela Gačević.

Predstavnici obe organizacije su prepoznali potencijal ove saradnje za Zapadni Balkan, predviđajući uzajamne koristi kroz zajedničke napore i zajedničku stručnost u naredne četiri godine.

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.