Čeferin: “Real i Juventus sada mogu da igraju svaki dan…”

0

(Beta) – Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin rekao je da očekuje da će osnivači Superlige shvatiti grešku i da će snositi posledice.

“Ako ovi klubovi žele da ponovo igraju naša takmičenja, moraće da nam se približe i moraćemo da procenimo šta se dogodilo. Ali, ne želim da ulazim u detalje jer još razgovaramo sa našim pravnim timom. Priznali su i shvatili da su pogrešili. Svi pravimo greške”, rekao je između ostalog Čeferin za slovenački 24ur.

Projekat Superlige pokrenut je u nedelju kasno uveče, sa 12 klubova osnivača, ali su se u naredna dva dana oni postepeno povlačili, prvo šest engleskih.

Čeferin je naveo da će razgovarati sa svim tim klubovima.

“Razgovaraćemo o fudbalu, ali na sastancima ću ja odlučivati ko će sedeti do mene. Dakle, mogu nekoga da odmaknem malo dalje”, kazao je Čeferin.

On je naveo da su engleski klubovi doneli “vrlo dobru odluku” i da će UEFA to uzeti u obzir.

Prvi čovek UEFA je stao u zaštitu američkih vlasnika klubova koji nisu ušli u projekat Superlige.

“Razgovarao sam sa vlasnicima Rome i Marseja, koji su američki milijarderi i jasno su stavili do znanja da nikada ne bi ušli u takvu ligu jer poštuju navijače i tradiciju svojih klubova. Nepravedno je reći da su američki vlasnici drugačiji, iako je istina da je njihov sportski sistem drugačiji”, kazao je Čeferin.

On je dodao da ga je od 12 klubova najmanje razočarala Barselona.

“Na neki način sam bio razočaran svima, ali moram da kažem da je možda Barselona ta koja me je najmanje razočarala. (Predsednik Đoan) Laporta je nedavno izabran i razgovarao sam sa njim dva ili tri puta. Bio je pod velikim pritiskom zbog finansijske situacije koju je nasledio. To se dešava kada preplatite neke igrače i ne dobijete rezultat”, rekao je prvi čovek UEFA.

Kao pravi primer poslovanja kluba naveo je Bajern Minhen.

“Pogledajte Bajern Minhen, oni nemaju dugova, a osvojili su Ligu šampiona. Konstantno sam bio u kontaktu sa Karl-Hajnc Rumenigeom iz Bajerna i Joahimom Vackeom iz Borusije Dortmund. Oni su mi mnogo pomogli, kao i (predsednik Pari Sen Žermena) Naser Al Kelaifi, koji je logično trebalo da bude jedan od prvih koji će uzeti učešće u Superligi”, kazao je Čeferin.

On je dodao da do petka očekuje još vesti, pošto prvi čovek Real Madrida Florentino Peres tvrdi da taj klub, Juventus i Milan nisu odustali od Superlige.

“Mislim da oni koji tvrde da su potpuno mirni u ovoj situaciji ne govore istinu. Situacija je veoma komplikovana za njih, ne i za UEFA, koja na svojoj strani ima 235 od 247 klubova. Zapravo, 244. Oni su svi uz nas. Dobio sam podrške iz gotovo svih klubova u Evropi. Dakle, očekujemo sada da svi shvate svoju grešku i trpe posledice. O tome ćemo razgovarati sledeće nedelje”, rekao je Čeferin.

“Čuo sam i jednu šalu da sada Juventus i Real mogu da igraju svaki dan”, poručio je Čeferin.