Aktuelna situacija sa pandemijom jasno pokazuje koliko kompanije širom planete nisu spremno dočekale ovaj izazov – za pojedine očito i nepremostiv. Ipak za tren oka morale su u potpunosti da se prilagode radu sa udaljenih lokacija. Sada, nešto više od godinu dana postojanja pandemije jasno možemo da kažemo da živimo u eri udaljenog poslovanja, bez obzira sviđalo nam se to ili ne – poslovanje postoji, tako da ne preostaje ništa drugo nego da se prilagodimo i tretiramo ovu novu stvarnost kao normalnu. To sa sobom povlači mnoga pitanja. Kako organizacije mogu podržati sigurnu, udaljenu radnu snagu? Da li su VPN arhitektura i Zero Trust principi dovoljni za zaštitu podataka? Na ova i mnoga druga pitanja odgovori nas čekaju na predstojećem CEE Cybersecurity Virtual Forum-u gde će svoje učešće uzeti i domaći stručnjaci.

Jedno je pak sasvim sigurno i evidentno – najznačajni pomak koji su kompanije širom sveta napravile u poslednjih 12 meseci odigrao se u Cloud-u. Boom u Cloud-u ide ruku pod ruku sa bezbednošću i sajber sigurnošću… „U prvoj polovini 2020. godine zabeleženo je približno 35% rasta ukupnog obima napada u odnosu na drugu polovinu 2019. godine“ prema Microsoft Digital Defense Report-u (iz septembra prošle godine). Sa druge strane već kod prvog detektovanja progresivnog razvoja pandemije Biznis lideri širom planete su odmah potražili sigurna rešenja. Praksa zaštite podataka u ovom trenutku i dalje se povećava/raste, kako radna snaga postaje udaljena, a timovi sarađuju na virtuelnim platormama, bez fizičkog kontakta. Jednostavnije rečeno Cloud je procvetao. Platforme za rad na daljinu doživljavaju svoju revoluciju!

Ekspanzija Cloud-a i rada na daljinu na jednoj strani, doneli su probleme na drugoj. Kao i mnoge druge profesije, i sajber kriminal je posao, a aktuelna situacija učinila ga je još zanimljivijim i isplativijim. Logično, sajber kriminalci su iskoristili interes i strah povezan sa pandemijom kako bi ostvarili sticanje što veće protivpravne i materijalne koristi. Konkretno, praćenja i napadi e-pošte u kontekstu preduzeća nastavljaju da rastu iz meseca u mesec i postali su dominantan vektor. Tehnike napada u phishing-u i kompromitovanju poslovne e-pošte (BEC) se veoma brzo razvijaju a sa njima i broj sajber kriminalnih aktivnosti. Ranije su sajber kriminalci bili usredsređeni na napade malware-a, ali su fokus tokom pandemije preusmerili na ransomware, kao i na phishing napade s ciljem prikupljanja korisničkih podataka i zloupotrebe.

Zajedno sa timom eksperata jedan od govornika na predstojećem CEE Cybersecurity Virtual Forum-u će biti i direktor IT servisa u kompaniji Crayon Srbija, Božidar Belić. On će govoriti o tehnikama i modelima zaštite poslovnih identiteta kao ključnom koraku prilikom kreiranja i implementacije Security i Compliance strategije u kompanijama.

„Kompanije koje danas žele uspešno da posluju moraju neprestano otvarati i unapređivati svoje kanale i platforme za komunikaciju i kolaboraciju sa svojim klijentima i poslovnim partnerima. Uspešnost u ovim poljima kompanijama donosi veću produktivnost i nove tipove poslovnih prihoda. Istovremeno obezbediti bezbednost svojih podataka, aplikacija i komunikacije kao i usklađenost sa brojnim zakonskim i industrijskim standardima nikada nije bio pred većim izazovima. Kompanije se danas svakodnevno suočavaju sa različitim tipovima Cybersecurity napada koji ukljčuju krađu informacija i identiteta, nove malware definicije, editovanje poslovnih procesa kao i social engineering šeme kojima se targetiraju zaposleni kompanije. Pridružite se našem Security forumu koji organizujemo sa kompanijom Microsoft i saznajte kako da zaštitite svoje informacije i poslovanje.“ – izjavio je direktor IT servisa u kompaniji Crayon Srbija, Božidar Belić.

Više o kompaniji Crayon Srbija možete saznati na ovom link-u.

Svoje učešće na CEE Cybersecurity Virtual Forum-u možete uzeti prijavom na ovom link-u.

*resurs: Microsoft Digital Defence Report (Septembar 2020)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.