Čavušoglu: “Stav Turske je jasan, Dodik je član Predsedništva voleli ga ili ne”

0
EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je danas u Sarajevu da je Turska kada je reč o pitanjima unutar BiH nepristrasna, da sa svima razgovara isto te da je Milorad Dodik je član Predsedništva BiH voleli ga ili ne.

“Stav Turske je jasan. Voleli ga ili ne, Milorad Dodik je član Predsedništva BiH. Mi na svim susretima iskazujemo nepristrasnost naših stavova. Sa svim sagovornicima razgovaramo na isti način kada su u pitanju odluke koje je entitet RS doneo, kada je reč o političkom i teritorijalnom integritetu BiH. Tu je naš stav jasan s kim god razgovore obavljamo”, poručio je Čavušoglu nakon sastanka sa šeficom diplomatije BiH Biserom Turković.Kako je istakao na sastanku je bilo reči o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim i drugim pitanjima.

“Veoma je važno istaknuti da su naši odnosi sveobuhvatni i veoma produktivni u svim pitanjima. Ove godine se obeležava i 30 godina od zasnivanja diplomatskih odnosa između naših zemalja”, rekao je on, prenosi portal Kliks.

Saradnja se, kako ističe, razvija kako u političkom tako i u vojnom smislu.

“Nastavljamo razvijati saradnju u političkom, ekonomskom i vojnom smislu. U 2021. godini, ostvaren je cilj od milijardu dolara u obimu spoljnotrgovinske razmene. Za ovu godinu želimo podići to na viši nivo”, ističe šef turske diplomatije.

Govorio je i o pokretanju inicijativa o održavanju sastanka na kojem bi učestvovali predsednici Turske, Hrvatske, Srbije i predstavnici naroda u BiH.

“Mi smo i tokom sastanka koji smo održali s Dodikom nedvosmisleno preneli naše poruke. Rekao sam da će Turska podržati svaku vrstu razgovora i dogovora u bilo kojem formatu samo ako se o tom formatu slože svi akteri političkog života u vašoj zemlji. Tokom jučerašnjeg obraćanja u Zagrebu sam takođe veoma jasno rekao da ćemo podržati sve aktivnosti koje se tiču očuvanja jedinstva BiH”,  rekao je ministar.